Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Bugetarii nu vor avea liber în acest an de Ziua Copilului, care este marcată pe 1 iunie

© Sputnik / Miroslav RotariМеждународная книжная ярмарка для детей
Международная книжная ярмарка для детей - Sputnik Moldova
Abonare
Angajații care muncesc la stat nu vor sta acasă în acest an de Ziua Internațională a Copilului, așa cum a fost în anii precedenți.

CHIȘINĂU, 28 mai - Sputnik. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale precizează că a primit mai multe solicitări de a declara ziua 1 iunie liberă pentru bugetari, însă Codul Muncii nu are o astfel de prevedere.

Reku Matsui de 8 ani și Yaya Matsui de 12 ani și-au prezentat desenele de pe balcon casei din Tokyo, Japonia - Sputnik Moldova
Eroii care salvează lumea de COVID-19: Ce desenează copiii în izolare

Reprezentanții instituției precizează că în anii precedenți Guvernul adopta hotărâri prin care declara Ziua Internațională a Copilului liberă, dar orele de muncă erau recuperate într-o zi de sâmbătă. În acest an însă Guvernul nu va emite o asfel de hotărâre din cauza pandeiei de COVID-19.

Republica Moldova se află în stare de urgență în sănătate publică din cauza coronavirusului. În acest context, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale face apel către familiile cu copii să respecte în continuare măsurile de prevenire a infecției:

  • să evite spațiile publice aglomerate;
  • să respecte distanța socială de cel puțin 1 metru;
  • să respecte igiena respiratorie și eticheta tusei;
  • să asigure igiena mâinilor.

În octombrie 2016 deputații au votat proiectul de lege al Alinei Zotea prin care ziua de 1 iunie a fost declarată liberă. Totuși, în Codul Muncii Ziua Copilului nu a fost prevăzută ca zi liberă. Anterior, Zotea a declarat că Ministerul Muncii în decurs de 6 luni trebuia sa vină cu modificarea Codului Muncii, lucru care nu s-a întâmplat însă, iar motivele nu au fost anunțate. Astfel prevederile inițiativei Alinei Zotea nu mai sunt valabile.  

Menționăm că salariații din sectorul bugetar urmează să recupereze 22 de zile declarate libere prin dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale din data de 26 martie și 6 aprilie. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0