Șefii Legislativelor din Franța și Germania cer redeschiderea granițelor în Europa

© AFP 2022 / KENZO TRIBOUILLARDRichard Ferrand și Wolfgang Schauble
Richard Ferrand și Wolfgang Schauble - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Un apel la redeschiderea cât mai rapidă a granițelor din Europa a fost lansat de preşedintele Adunării Naţionale a Franţei, Richard Ferrand, şi de preşedintele Bundestagului, Wolfgang Schaeuble.

BRUXELLES, 27 mai - Sputnik, Daniela Porovăț. Apelul celor doi șefi de Parlamente din cele mai importante două state din Uniunea Europeană arată îngrijorarea oficială legată de închiderea granițelor.

”Franţa şi Germania trebuie să acţioneze în favoarea restabilirii imediate a liberei circulaţii în spaţiul Schengen, când vor fi îndeplinite condiţiile”, au spus cei doi lideri parlamentari într-o declaraţie comună.

Cei doi șefi de Parlamente arată, în plus, că închiderea frontierei franco-germane are deja consecinţe serioase, dincolo de regiunea de frontieră, şi afectează în special imaginea relaţiilor franco-germane.

De menționat că, dincolo de funcțiile lor oficiale, Richard Ferrand este reprezentantul partidului La République En Marche al preşedintelui francez Emmanuel Macron, în timp ce Wolfgang Schaeuble este o figură importantă a Uniunii Creştin Democrate, partidul aflat la guvernare în Germania.

Centrul COVID-19 Chișinău - Sputnik Moldova
Societate
Coronavirus în Moldova: Numărul cazurilor de infectare este în scădere
Cele două personalități au făcut acest apel cu două zile înainte de reuniunea parlamentară franco-germană, un forum al celor două camere creat recent pentru consolidarea relaţiilor bilaterale și au cerut o ”acțiune rapidă” pentru redeschiderea granițelor în Europa.

În prezent, redeschiderea frontierelor interne din Europa este programată începând de la jumătatea lui iunie, dar ţările membre ale Uniunii Europene fac anunţuri individuale, în ciuda apelurilor la coordonare venite din partea Comisiei Europene.

Ferrand şi Schaeuble îşi exprimă în declaraţia comună și sprijinul pentru planul în valoare de 500 de miliarde de euro pentru relansarea economiei europene, propus de Macron şi Merkel. Ei cer, în plus, un ”deceniu de investiţii” publice pentru sănătate, combaterea modificărilor climatice şi securitate în Europa.

”Iniţiativa guvernelor noastre ar trebui să fie semnalul de start pentru dezvoltarea unui gen de nou Plan Schuman”, susţin liderii parlamentelor francez şi german, referindu-se la textul fondator al construcţiei europene publicat în mai 1950.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0