Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Perspectivele Moldovei de a adera la Uniunea Europeană: Ce spune șeful statului

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaЗдание Еврокомиссии
Здание Еврокомиссии - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Igor Dodon consideră că Moldova nu va deveni membru al Uniunii Europene în următorii 10-15 ani.

CHIȘINĂU, 27 mai - Sputnik. Republica Moldova nu va deveni stat membru al blocului comunitar în următorii 10-15 ani, cum de altfel nu va deveni parte a niciunei uniuni. Această opinie a fost exprimată de șeful statului în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Jurnal TV. 

„Nu cred că în următorii 10-15 ani vom deveni membri ai Uniunii Europene. Nu vom deveni membri ai vreunei uniuni nici la Vest, nici la Est. Noi trebuie să păstrăm relații bune și cu unii, și cu alții”, a declarat Igor Dodon. 

Oficialul consideră că Republica Moldova are însă nevoie de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană pentru a implementa reforme.  

Republica Moldova și Uniunea Europeană - Sputnik Moldova
Republica Moldova și Uniunea Europeană – realitatea în cifre comparative

„Dar asta nu înseamnă că vom fi membri ai UE. UE are problemele sale și sunt state care de mulți ani așteaptă să adere și nu aderă. În această pandemie am văzut multe lucruri care au creat probleme în funcționarea UE”, a remarcat președintele. 

Șeful statului a vorbit și despre rolul Republicii Moldova în Uniunea Economică Eurasiatică.

„Nu este vorba despre aspecte economice - piață, resurse energetice. Noi avem nevoie de asta și statutul de observator, nu de membru, ne oferă posibilitatea să ne folosim de anumite privilegii ale acestei uniuni. Nu văd în asta o problemă. Este unul dintre aspectele pe care am insistat întotdeauna - avem nevoie de o politică externă echilibrată”, a menționat Igor Dodon. 

Amintim că Republica Moldova a obținut în anul 2018 statut de observator în Uniunea Economică Eurasiatică din care fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0