Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mai multe universități din Moldova vor fi lichidate: Explicația Ministerului Educației

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Accesați arhiva multimediaПрием документов на обучение в ВУЗы
Прием документов на обучение в ВУЗы - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Educației anunță că va reduce numărul universităților din Republica Moldova. Scopul este eficientizarea cheltuielilor publice și îmbunătățirea calității studiilor.

CHIȘINĂU, 27 mai - Sputnik. Într-un comunicat de presă plasat pe site-ul Ministerului Educației se menționează că în Republica Moldova sunt prea multe instituții publice de învățământ superior raportat la numărul în descreștere al studenților.

Прием документов на обучение в ВУЗы - Sputnik Moldova
Societate
Universitățile rămân fără studenți: Cum se va desfășura admiterea la studii
Din acest motiv Ministerul Educației a demarat procesul de reducere a numărului universităților. Scopul este de a reduce cheltuielile publice și de a îmbunătăți calitatea studiilor. Decizia a fost luată în urma unei analize privind activitatea celor 18 instituții de învățământ superior. Astfel, s-a stabilit că în majoritatea cazurilor acestea au la activ administrații și infrastructuri neadaptate numărului de candidați la studii.

Astfel, Ministerul Educației anunță că în curând va implementa unele acțiuni de raționalizare, restructurare și modernizare a instituțiilor de învățământ superior. Acest lucru presupune următoarele: 

  • Fuziunea prin absorbție de către o universitate cu programe similare a altor instituții de învățământ superior cu un număr mic de studenți și cu aceleași programe;
  • Modificarea mecanismelor de finanțare a învățământului superior;
  • Consolidarea universităților regionale din nordul și sudul Republicii Moldova, transformând aceste instituții de învățământ superior în centre regionale de susținere a sectorului economic respectiv, acolo unde sunt Zone economice libere;
  • Evaluarea externă în scopul acreditării tuturor programelor de studii superioare de licență, master și doctorat pentru a asigura activitatea pe piața educațională a instituțiilor de învățământ superior cu programe de studii superioare de calitate.

Ministrul Educației, Igor Șarov, a avut astăzi o întrevedere cu rectorul Institutului de Relații Internaționale din Moldova, Valentin Beniuc, și rectorul Universității de Stat „Dimitrie Cantemir”, Aurelia Hanganu. În context, rectorii au fost informați despre lansarea procesului de fuzionare a celor două instituții de învățământ superior cu Universitatea de Stat din Moldova și despre pașii care urmează să-i întreprindă.

Anterior, Ministerul Educație a expediat în adresa Guvernului un proiect de hotărâre în acest sens.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0