Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Borrell, despre sfârșitul supremației SUA și nevoia de cooperare cu Rusia și cu China

CC0 / pixabay / Маска
Маска - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate și vicepreşedinte al Comisiei Europene, a vorbit despre dispariția supremației SUA și intrarea într-o epocă a Asiei, motiv pentru care UE are nevoie de cooperare cu Rusia și cu China.

BRUXELLES, 26 mai - Sputnik, Daniela Porovăț. Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate, a avut un discurs uluitor cu ocazia Reuniunii anuale a diplomaților germani de la Berlin.

"Analiştii vorbesc de mult timp de apusul unui sistem mondial condus de SUA şi despre apariţia unui secol asiatic. Este ceea ce e pe cale să se producă sub ochii noştri... Trăim într-o lume care nu mai are lider, în care Asia ocupă din ce în ce mai mult loc la nivelul economiei, securităţii şi tehnologiei. Dacă secolul XXU va fi "secolul asiatic" aşa cum secolul XX a fost "secolul american", putem constata că factorul de schimbare l-a constituit pandemia”, a spus Borrell la deschiderea reuniunii.

Oficialul european a atras atenția că este prima mare criză în timpul căreia SUA să nu preia comanda reacţiei pe plan internaţional și a remarcat că pentru UE se exercită presiunea de a alege o tabără, UE fiind la mijloc între SUA și China.

Tourists reflected in a EU logo - Sputnik Moldova
Europa, mai divizată ca oricând din cauza banilor

Cu privire la Rusia, Borrell schimbă total optica și vorbește de "nevoia de a avea un angajament selectiv cu Rusia pe problemele care sunt importante pentru noi”, dând semnalul ieșirii din sistemul de conflictualitate cu Rusia impus de americani.

După ce a dat semnalul cooperării cu Rusia, Borrell a atacat și tema Chinei despre care a spus că ”devine din ce în ce mai puternică şi asertivă, iar ascensiunea sa este impresionantă şi generează respect, dar şi multe întrebări şi temeri” și și-a exprimat speranța că  Summitul UE-China prevăzut să se desfăşoare la Leipzig în toamnă va aduce clarificări în privința acestei cooperări.

O schimbare de politică externă a UE este clar în desfășurare și ea nu mai vizează alinierea cu direcția SUA, ci căutarea unei poziții proprii în care cooperarea cu celelalte mari puteri ale lumii devine obligatorie. Iar faptul că acest semnal este dat chiar de la vârful Comisiei Europene arată fără putință de îndoială că UE nu mai intră în jocurile unilaterale și belicoase ale SUA, ci reînvață diplomația și își descoperă propriile interese de cooperare, pe primul loc fiind detensionarea relațiilor cu Rusia și China, otrăvite până nu de mult de influența Washingtonului în politica externă europeană.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0