Șeful diplomației europene: UE are nevoie de relații echilibrate cu Rusia

© AP Photo / Francisco SecoJosep Borrell, nuevo ministro de Asuntos Exteriores de España
Josep Borrell, nuevo ministro de Asuntos Exteriores de España - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Uniunea Europeană are nevoie de relații echilibrate cu Rusia, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell.

CHIȘINĂU, 26 mai – Sputnik. În relațiile cu Rusia este nevoie de un echilibru în politica sancțiunilor și o cooperare în problemele care reprezintă un interes pentru Uniunea Europeană, a declarat Reprezentantul Înalt al UE pentru Politica Externă și de Securitate Comună, Josep Borrell.

“Trebuie să acționăm selectiv în raport cu Rusia în problemele care sunt importante pentru noi. Acest lucru nu contravine păstrării intransigenței”, a spus Borrell într-o intervenție în timpul reuniunii ambasadorilor Germaniei, țară care va prelua în iulie președinția Consiliului UE.

„Avem nevoie de un echilibru rațional între intransigență și sancțiuni în raport cu Rusia cu niște eforturi atente de cooperare în anumite sfere”, a adăugat el.

Pavel Midrigan - Sputnik Moldova
Ce are de câștigat UE datorită parteneriatului dintre Germania și Rusia

Șeful diplomației europene a menționat în special interdependența Rusiei și UE în domeniul energetic. “Noi trebuie să cumpărăm gaz, iar ei au nevoie să-l vândă”, a spus Borrell.

De asemenea, el a menționat că există și niște probleme în relațiile cu China, “care demonstrează o creștere admirabilă”.

Relațiile noastre trebuie să aibă la bază încrederea, transparența și reciprocitatea, însă nu se reușește întotdeauna... Vom avea o șansă doar în cazul în care vom respecta disciplina colectivă în relațiile cu China”, a spus Borrell. Oficialul și-a exprimat speranța în desfășurarea cu succes a summitului UE- China, care urmează să aibă loc în Germania în această toamnă.

Relațiile dintre Rusia și statele occidentale s-au înrăutățit în legătură cu situația din Ucraina și unirea Crimeei cu Rusia după un referendum organizat în peninsulă. Acuzând Rusia de imixtiune în politica internă a Ucrainei, Occidentul a introdus sancțiuni, iar Moscova a adoptat măsuri de răspuns, demarând o politică de substituire a produselor de import cu cele autohtone. Rusia a declarat în mai multe rânduri că orice discuție prin intermediul sancțiunilor este una contraproductivă. În ultimul timp, în statele UE se exprimă tot mai des opinia că sancțiunile împotriva Rusiei trebuie să fie anulate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0