Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Restaurantele și cafenelele își reiau activitatea: Reguli noi din 1 iunie. Prognoze sumbre

CC0 / Pixabay / olafBroeker / Повар
Повар - Sputnik Moldova
Abonare
Începând cu 1 iunie, unele restaurante și cafenele își vor relua activitatea. Președintele Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement, Aneta Zasavițchi, ne spune care va fi soarta oamenilor de afaceri din acest domeniu și care sunt noile condiții.

CHIȘINĂU, 25 mai - Sputnik. Începând cu data de 1 iunie, mai multe localuri de alimentație publică își vor relua activitatea. Președintele Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement, Aneta Zasavițchi, ne explică în ce condiții vor fi serviți consumatorii și ce reguli vor trebuie să fie respecte.

”Este important că în prezent avem deja un punct de reper, acel protocol sanitar epidemiologic de a ne reconfigura sălile și terasele de vară, dar și de a ne asigura cu toate cele necesare, acele mecanisme de precauție, atât pentru personal cât și pentru consumatorii noștri. Mă refer la mănuși, măști, gel dezinfectant, a declarat Zasavițchi.

Potrivit lui Zasavițchi, toate aceste lucruri vor fi asigurate din contul agenților economici din acest domeniu.

Agenții economici abia așteaptă să-și reia activitatea începând cu data de 1 iunie.

Aneta Zasavițchi - Sputnik Moldova
Aneta Zasavițchi: Angajații din HoReCa riscă să rămână șomeri și să plece din țară

”Toți sunt în așteptarea zilei de 1 iunie pentru că situația noastră financiară nu că este pe zero, dar cu fiecare zi merge în minus. Avem cheltuieli foarte mari, deși pentru unii ar părea că nu avem activitate și nu avem alte cheltuieli, însă realitatea nu este așa. Avem plăți de arendă, servicii comunale, avem personal care se află acasă și suntem în incapacitate de a achita salariile, așa că o reluare a activității este una necesară și așteptată”, a subliniat Zasavițchi.

Potrivit președintelui Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement, nu toți își vor relua activitatea începând cu 1 iunie și asta pentru că au renunțat deja la acest gen de activitate.

”Nu toți își vor redeschide activitatea din 1 iunie. Unii deja au renunțat la această afacere și și-au scos restaurantele de vânzare sau în chirie din cauza greutăților financiare pe care le-au avut în aceste două luni și jumătate cât ne-am aflat în stare de urgență și estimăm că până la sfârșitul anului vom avea aproximativ 40-50% din unitățile de alimentație publică ”își vor sista activitatea definitiv”, a declarat pentru Sputnik Moldova, Aneta Zasavițchi.

Potrivit acesteia măsurile întreprinse de stat pentru a ajuta agenții economici sunt niște instrumente riscante pentru că ”noi nu putem lua credite atâta timp cât nu cunoaștem care va fi nivelul de vânzări, și în general nu cunoaștem dacă ne redeschidem pe deplin pe 1 iunie sau putem avea un al doilea val de COVID-19 la toamnă, și atunci cine va întoarce acea rată la bancă”?

În ce condiții vor fi serviți consumatorii și ce reguli vor trebui să fie respecte

Epidemia de coronavirus impune schimbări în activitatea localuri de alimentație publică. Astfel, după 1 iunie vor fi obligatorii mai multe reguli care vor trebui respectate.

”Bineînțeles că sunt modificări. Vorbim de o distanță de 1,5 metri între mese, maxim șase persoane la o masă în interiorul sălii, la terasă maxim opt persoane, cu excepția familiilor rudelor de gradul 1 și 2. Programul de lucru nu va fi afectat. Se va acorda o mai mare atenție curățeniei. Mesele vor fi igienizate după fiecare consumator. Încăperile vor fi aerisite la fiecare 2 ore”, a explicat Aneta Zasavițchi.

Consumatorii vor avea la dispoziție substanțe dezinfectante. Pe ușa de intrare vor fi informații privind măsurile de precauție contra COVID. Ospătarii vor purta măști și mănuși. Se va încuraja comanda prealabilă prin telefon sau aplicații mobile sau rețele de socializare, a mai adăugat ea.

De asemenea, în cadrul Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement, este discutată chestiunea ce ține de limitarea atingerii fizice a mapei meniu oferite consumatorilor, iar oaspeții localurilor să fie încurajat să ia cunoștință de mediul restaurantului pe telefoanele mobile, pentru a minimiza contactul.

De asemenea, președintele Asociației a precizat că și consumatorii trebuie să dea dovadă de responsabilitate și că trebuie să fie conștienți de măsurile de precauție și de igienă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0