Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pentru cât timp ne ajung banii destinați bolnavilor de COVID-19

© Sputnik / OsmatescoDenis Valac
Denis Valac - Sputnik Moldova
Abonare
Pandemia a pus în situație dificilă spitalele din țară, care nu aveau planificate bugete pentru tratamentul bolii COVID-19. Cum au făcut față cheltuielilor neprevăzute, aflați de la Denis Valac, vicedirectorul CNAM.
Pentru cât timp ne ajung banii destinați bolnavilor de COVID-19

Pe parcursul stării de urgență, instituită de către Parlamentul Republicii Moldova, în perioada 17 martie - 15 mai, spitalele au amânat cazurile medicale planificate și au acordat prioritate bolnavilor de COVID-19. Instituțiile medicale nu aveau însă rezervate surse financiare pentru această categorie de pacienți, ca urmare Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) le-a oferit finanțare suplimentară, la începutul pandemiei.  

”În decursul lunilor martie-aprilie, am încheiat cu spitalele acorduri adiționale în valoare de 24,2 milioane de lei. În această perioadă, CNAM a achitat 2155 de cazuri de COVID-19 confirmate, în sumă de 13,1 milioane de lei, și 2157 de cazuri de COVID-19 suspecte – 5,1 milioane de lei”, a relatat Denis Valac.

Potrivit legii, instituțiile spitalicești sunt finanțate în funcție de volumul cazurilor tratate prestabilite. Dacă nu este îndeplinit, spitalele trebuie să întoarcă banii Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Ca urmare, pentru a asigura stabilitatea financiară a spitalelor în perioada stării de urgență în sănătate publică, la solicitatea Ministerului Sănătății și CNAM, Parlamentul a operat mai multe modificări legislative.

Centrul COVID-19 Chișinău - Sputnik Moldova
Societate
Coronavirus în Moldova: Numărul cazurilor de infectare este în scădere
”Potrivit legi, lunar, pana pe data de 15, CNAM oferă instituțiilor medicale sanitare-publice 80% din suma prevăzută în contractele de prestare a serviciilor medicale. La sfârșit de trimestru, compania verifică volumul avansurilor executate. Dacă sunt restanțe, instituțiile rambursează banii companiei. În situația stării de urgenţă în sănătate publică, CNAM va transfera lunar plăţile în avans în mărime de 80% din suma contractuală, chiar dacă nu execută volumul de asistenţă medicală planificat”, a explicat Denis Valac.

Denis Valac a precizat că tratamentul unui bolnav de COVID-19, timp de o zi, în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Republican, costă aproximativ 5000 de lei. În cazul unui pacient în stare medie sau ușoară, o zi de spitalizare costă până la 2000 de lei. Mai multe detalii aflați din fieșierul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0