Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon: Curtea Constituțională a emis mai multe hotărâri ilegale

© Sputnik / Алексей Дружинин / Accesați arhiva multimediaПрезидент Молдовы Игорь Додон
Президент Молдовы Игорь Додон  - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Igor Dodon consideră că mai multe hotărâri ale Curții Constituționale, emise în ultimii ani, depășesc cadrul Legii Supreme.

CHIȘINĂU, 25 mai - Sputnik. Igor Dodon a venit cu o reacție la adresarea unui grup de inițiativă format din foşti judecători constituționali şi savanți notorii în domeniul dreptului către președintele țării.

Semnatarii adresarii, 17 personalități, fac apel către toate ramurile puterilor în stat, partidele politice parlamentare, comunitatea științifică, societatea civilă să inițieze un dialog constructiv și cumpătat pe marginea soluționării problemelor jurisdicţiei constituţionale din Republica Moldova și necesității înfăptuirii unor reforme judicioase în acest domeniu.

”Instituția prezidențială este deschisă pentru dialog și va delega (...) doi juriști cu experiență, care vor prezenta argumentele și punctul de vedere al Președinției asupra practicii jurisdicției constituționale, care deseori, în ultimii zece ani, a fost defectă și a provocat instabilitate politico-instituțională și confuzie în rândul juriștilor și comunității științifice”, a precizat Igor Dodon. 

Președintele a mai scris că 14 hotărâri ale Curții Constituționale emise în ultimii ani ar depăși cadrul Legii Supreme.

”Curtea Constituțională, prin deciziile sale, deseori și-a permis ilegal să modifice textul Constituției - situație nemaiîntîlnită în practica internațională. Precedentul suspendării temporare a Președintelui de către Curtea Constituțională, contrar prevederilor constituționale, hotăriârile ilegale ale Curții în interesul uzurpatorilor puterii de stat din iunie 2019 au dezonorat țara în fața comunității internaționale și au fost ulterior aspru condamnate de Comisia de la Veneția”, a mai scris președintele pe Facebook. 

правосудие - Sputnik Moldova
Societate
Mesaj de la Strasbourg privind ingerința în justiția din Moldova a altor ramuri statale

Potrivit lui Igor Dodon, chiar dacă deciziile au fost condamnate de savanți, practicieni și de Comisia de la Veneția, aceste hotăriâri ilegale mai sunt în vigoare.

Șeful statului și-a exprimat încrederea că aceste subiecte și alte probleme ale jurisdicției constituționale din țara noastră vor fi dezbătute profund în cadrul unei conferințe anunțate, iar comunitatea științifică, autoritățile publice, partidele parlamentare vor veni cu propuneri pentru consolidarea jurisdicției constituționale, în vederea asigurării supremației Constituției, suveranității poporului, echilibrului și conlucrării autorităților statului.

Curtea Constituțională nu a reacționat deocamdată la afirmațiile președintelui. 

Printre semnatarii adresării se numără: Victor Pușcaș, fost președinte al Curții Constituționale, Stanislav Pavlovschi, ex-judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Nicolae Andronic, avocat și fost prim-vicepreședinte al Parlamentului, precum și fost prim-viceprim-ministru, Gheorghe Avornic, președintele Uniunii Juriștilor din Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0