Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Zilele scrierii și culturii slave: Cum vor fi marcate în Moldova anul acesta

© Sputnik / А. Варфоломеев / Accesați arhiva multimediaКирилл и Мефодий
Кирилл и Мефодий - Sputnik Moldova
Abonare
În acest an, din cauza pandemiei cu COVID-19, s-a decis ca evenimentele dedicate Zilelor scrierii și culturii slave să fie desfășurate online.

CHIȘINĂU, 24 mai - Sputnik. În fiecare an, pe 24 mai, în toate țările slave sunt omagiați fondatorii alfabetului Chiril și Metodie. De această dată, din cauza coronavirusului, evenimentele vor avea loc online.

Sfinții Chiril (826–869) și Metodie (815–844) sunt numiti „apostolii slavilor”, pentru că au tradus Biblia în limba slavonă. Ei au creat alfabetul „glagolic” (de la cuvântul „glagol” -  „cuvânt”). Ulterior, alfabetul glagolitic s-a dezvoltat în alfabetul chirilic.

„Având în vedere decretul Guvernului Republicii Moldova nr. 10 din 15 mai 2020, precum și luând în considerare dezvoltarea situației epidemiologice din republică, în acest an a fost luată decizia de a organiza evenimente online”, a anunțat Agenția pentru Relații Interetnice.

Kiril şi Metodii Киррил и Мефодий - Sputnik Moldova
Sfinţii Chiril şi Metodie, apostolii slavilor şi ocrotitorii Europei

Potrivit sursei, în aceste zile este planificată publicarea de diverse informații, discursuri de felicitare, extrase din concertele festive din anii trecuți, precum și reportaje video filmate independent de organizații etnoculturale.

Și Centrul rus pentru știință și cultură din Chișinău a anunțat că va organiza online evenimentele dedicate Zilelor scrierii și culturii slave.

De exemplu, în perioada 24 - 29 mai, pe platformele electronice ale Centrului vor fi plasate filmele documentate, expozițiile, evenimente de popularizare a valorilor spirituale și culturale ale popoarelor slave.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0