Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Specialist ANSP: Moldovenii s-au relaxat, iar indiferența poate costa scump societatea

© Sputnik / Miroslav RotariЛюди в городе
Люди в городе - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Moldovenii au început să fie mult mai relaxați după ce a fost scos regimul de stare de urgență, însă specialiștii bat alarma și spun că indiferența oamenilor va costa scump întreaga societate.

CHIȘINĂU, 22 mai - Sputnik. După ce autoritățile au anunțat încheierea stării de urgență în data de 15 mai, mulții cetățeni s-au relaxat și au uitat de măsurile de protecție împotriva COVID-19. Așa se face că acum numărul zilnic al cazurilor de infectare cu coronavirus a început iarăși să crească.

Tub de testare Covid-19 - Sputnik Moldova
Societate
Medic tratat de COVID-19: Țin minte că am fost intubat, de două sau trei ori
De această părere sunt epidemiologii care susțin că dacă moldovenii nu vor ține cont de recomandările medicilor, numărul bolnavilor va continua să crească, iar pandemia nu se va termina prea curând. 

Constantin Spînu, specialist în virusologie, şef al Direcţie cercetare şi inovare a Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, a declarat pentru Sputnik Moldova că cetățenii trebuie să înțeleagă un singur lucru: regimul stării de urgență a fost scos, însă recomandările specialiștilor rămân în vigoare. 

”Timp de două luni, specialiștii au venit cu mai multe recomandări pentru ca oamenii să se protejeze de infecția COVID-19. După data de 15 mai, într-adevăr vedem o relaxare din partea cetățenilor și din cauza aceasta vedem că sporesc cazurile de infectare. Oamenii trebuie să înțeleagă că depășirea pandemiei o facem împreună pentru că se creează impresia că ANSP și Ministerul Sănătății trebuie să lupte cu acest virus pe cont propriu. Vreau să menționez că purtarea măștilor de protecție, evitarea locurilor aglomerate și dezinfectarea mâinilor trebuie să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi. Riscul se păstrează și mai departe”, a menționat Constantin Spînu.

Totodată, doctorul habilitat în medicină și profesorul universitar a estimat că până la sfârșitul lunii mai COVID-19 este în apogeu, iar după această perioadă specialiștii prognozează că virusul va dispărea treptat.

”După calculele noastre, era de așteptat că vom avea un trend ascendent, iar între 21 -31 mai vom avea vârful pandemiei. După, intrăm într-o situație când mergem în declin. Posibil la începutul lunii viitoare vom avea stabilitate, după o tendință de scădere. Regulile de protecție sunt esențiale, iar atunci când nu respectăm aceste recomandări să ne amintim de acele două luni state în casă, de numărul oamenilor care au avut de suferit, dar și de cei care și-au pierdut viața din cauza acestui virus”, a spus Constantin Spânu.

În același timp, psihologii susțin că persoanele responsabile au devenit mult mai precaute, însă puțini dintre oamenii indiferenți au învățat să fie mai atenți în această perioadă.

”Cei care înțeleg din start gravitatea problemei se responsabilizează imediat și chiar dacă problema aparent dispare, aceste persoane continuă să fie atente. Totuși, în cele două luni, oamenii au fost învățați să se spele cât mai des pe mâini și să le dezinfecteze, să evite locurile aglomerate, acum rămâne doar să demonstreze lecția pe care au însușit-o și dacă, în general, au învățat ceva din această situație. Este un subiect care ține de fiecare persoană în parte”,  a declarat psihologul Cezara Dilevschi. 

© Sputnik / OsmatescoCezara Dilevschi
Specialist ANSP: Moldovenii s-au relaxat, iar indiferența poate costa scump societatea - Sputnik Moldova
Cezara Dilevschi

Potrivit specialiștilor, multe oameni pot nici să nu știe că sunt infectate cu COVID-19, iar ieșind afară pot infecta trei persoane în timp de o săptămână, iar cele din urmă vor duce virusul la alți 9 oameni și tot așa acest lanț crește zilnic. Dacă însă este păstrată distanța socială și oamenii nu merg în grupuri prin parcuri și pe la rude, multe vieți pot fi salvate. Cei mai expuși îmbolnăvirii cu coronavirusul sunt bătrânii și persoanele care suferă de diabet zaharat și alte probleme respiratorii.

În prezent, în Republica Moldova sunt 6 704 persoane confirmate cu COVID-19. Până acum, 3 089 de persoane s-au tratat de COVID-19, iar 233 au decedat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0