Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Chișinăuienii, deranjați de lipsa coșurilor de gunoi în parcurile din Capitală

© Sputnik / Cristina Bumbu-DănuțăCoș de gunoi
Coș de gunoi - Sputnik Moldova
Abonare
Lipsa coșurilor de gunoi în parcuri este o problemă stringentă în Chișinău – unii oameni sunt deranjați de această situație, iar alții aruncă resturile pe unde se nimerește.

CHIȘINĂU, 22 mai – Sputnik, Anastasia Niculiţa. Deseori se întâmplă că oamenii care se plimbă prin parcurile din Capitală nu au unde să arunce anumite resturi – ambalaje, recipiente, pachete – astfel că se produce o poluare a spațiilor, iar peisajele din parcuri devin mai puțin atractive. Odată cu încălzirea vremii, coșurile existente sau dovedit a fi neîncăpătoare, deteriorate s-au într-o stare avansată de uzură.

Мусор, gunoi - Sputnik Moldova
Societate
Amenzi mai mari decât salariul mediu pe economie: Cât vom plăti pentru gunoiul aruncat jos

Un astfel de tablou neplăcut poate fi văzut și în  “Valea Trandafirilor”, parc situat în sectorul Botanica al Capitalei.

“Consider că este o problemă destul de actuală - în multe parcuri, dar și la general pe străzi, lipsesc coșurile de gunoi. Dacă ai de aruncat ceva, este greu să găsești unul. Este complicat pentru că parcurile nu sunt dotate corespunzător. Pentru așa un parc mare sunt puține coșuri. După o zi odihnă sau sărbătoare, ele sunt umplute peste măsură” a menționat Ecaterina Ciobanu

Mulți oameni s-au obișnuit cu această situație

“Eu umblu permanent cu un rucsac și, de obicei, când îmi rămân ceva deșeuri, le pun în buzunarul acestuia, în vreo sacoșă sau în buzunar. Lipsa tomberoanelor este un lucru deranjant pentru mine”, spune un alt interlocutor.

Unii afirmă că lipsa de educație și a bunului simț este cauza principală a acestei situații, iar cea mai gravă consecință este poluarea parcurilor.

”Totul depinde de oameni și de cultura lor, mulți nu au respectul față de mediul în care trăiesc. Eu deseori am ocazia să ies la plimbare și mă uimește faptul cum unii tineri sau oameni în vârstă neglijează curățenia. Da, sunt puține coșuri, unele sunt vandalizate, dar tot este de vină cineva”, a spus Igor Litvinesco

La fel de deranjați sunt și locuitorii care se plimbă printr-un parc-pădure din sectorul Râșcani al Chișinăului, și tot din cauza că nu au unde arunca gunoiul

“Nu cred că este o persoană anume care e vinovată de starea deplorabilă în ceea ce privește tomberoanele. Cauza numărul unu sunt persoanele care le deteriorează, fie că sunt boschetari, tineri, sau persoane în stare de ebrietate. Iar a două cauză este că statul nu poate găsi o soluție pentru a rezolva problema. În final, o problemă aparent nesemnificativă cum este lipsa și starea tomberoanelor, se va transforma într-o problemă mai mare - poluarea abundentă cu deșeuri”, a subliniat Elena Verejan

Totuși, este responsabilitatea autorităților să instaleze noi coșuri pentru gunoi în parcurile din Capitală.  Iar la stabilirea locului unde vor fi instalate acestea, să se țină cont de fluxul de oameni care obișnuiesc să se odihnească acolo.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0