Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Profesioniști din domeniul Dreptului propun reformarea Curții Constituționale

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание Конституционного суда Молдавии
Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Cunoscuți profesioniști din domeniul Dreptului au constituit un grup de inițiativă care propune inițierea unei reforme în domeniul jurisdicției constituționale din Republica Moldova”.

CHIȘINĂU, 20 mai – Sputnik. Mai multe personalități din domeniul Dreptului au adresat un mesaj autorităților, liderilor politici și societății civile referitor la modul în care poate fi îmbunătățit cadrul legal pentru o bună activitate a Curții Constituționale.

Prim-ministrul Ion Chicu s-a întâlnit cu ambasadorii statelor UE - Sputnik Moldova
Politică
Guvernul îi cere Curții Constituționale sancționarea unui judecător de-al său

Mesajul a fost prezentat într-o conferință de presă susținută astăzi de Dumitru Pulbere, Victor Pușcaș, Stanislav Pavlovschi, Pavel Midrigan și Eugen Ceban.

Ei și-au exprimat îngrijorările legate de „atacurile” politicienilor la adresa Curții Constituționale (CC), apreciind că fenomenul a luat amploare în ultima vreme, din cauza imperfecțiunii legislației naționale.

Uneori, presiunile asupra judecătorilor iau și forma filajelor, după cum a susținut fostul judecător la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), Stanislav Pavlovschi. Expertul în drept a spus că „judecătorii se plâng de presiuni asupra lor, de filaj”, iar legislația nu prevede „practic nicio pedeapsă”.

Stanislav Pavlovschi a menționat că există „o răspundere contravențională de până la 4.500 de lei” pentru amestecul în activitatea Curții Constituționale, dar că ar trebui să existe o pedeapsă penală.

La rândul său, un fost președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcaș, a confirmat existența presiunilor din sfera politică asupra activității CC pe parcursul istoriei Republicii Moldova. El s-a pronunțat pentru o  reformă care să asigure o independență reală a Curții Constituționale.

Victor Puşcaş a menţionat că unul dintre scopurile principale ale reformei este de a organizată activitatea Curţii astfel încât să servească drept ”echilibru între ramurile puterii ”. Totodată, el a menționat că puterea a fost interesată întotdeauna să aibă instanțe judecătorești loiale.

Pușcaș s-a pronunțat pentru  mărirea numărului de judecători la CC până la 7 și pentru extinderea numărului instituțiilor care au dreptul să delege judecători la Curtea Constituțională

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0