Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Italia, dur criticată de Franța din cauza redeschiderii granițelor pentru turiști

© REUTERS / Manuel SilvestriШествие торговцев в Венеции после этапного завершения карантина в Италии
Шествие торговцев в Венеции после этапного завершения карантина в Италии  - Sputnik Moldova
Abonare
Italia nu ar fi trebuit să decidă redeschiderea frontierelor fără să se coordoneze mai întâi cu alte state membre ale UE, a declarat ministrul francez de Interne în contextul în care un răspuns neuniform privind pandemia de Covid-19 testează unitatea blocului.

BUCUREŞTI, 18 mai – Sputnik, Doina Crainic. După mai bine de două luni de blocaj la nivel național, premierul italian Giuseppe Conte a anunțat sâmbătă că țara va permite intrarea turiștilor europeni, iar obligativitatea intrării în carantină de 14 zile va fi suspendată din 3 iunie. Franța a criticat imediat vecinul său pentru subminarea ideii de solidaritate europeană.

„Este foarte important pentru noi să ne coordonăm deciziile la nivel european, în special în ceea ce privește Spațiul Schengen. Dar acest lucru nu se întâmplă astăzi”, a spus Castaner, potrivit RT.  

În Franța, restricțiile de călătorie vor rămâne în vigoare până cel puțin pe 15 iunie, a declarat ministrul la începutul acestei luni.

„Închiderea frontierelor este o regulă ... Trebuie să menținem această protecție, iar acest lucru nu se va schimba prea curând”, a declarat Castaner.

Cu 31.763 (Italia) și, respectiv, 27.625 (Franța) de decese cauzate de Covid-19 până în prezent, cele două ţări sunt printre cele mai afectate din UE, dar autoritățile de la Roma par a se grăbi cu revenirea la viața normală și restartarea economiei, faţă de omologii lor de la Paris.

Pe lângă redeschiderea graniţelor pentru călătorii europeni, Italia va permite, de asemenea, magazinelor să îşi reia activitatea de luni. Centrele de gimnastică, piscinele și centrele sportive urmează să se redeschidă pe 25 mai, urmând să se deschidă ulterior teatrele și cinematografele începând cu 15 iunie.

„Ne confruntăm cu un risc calculat, știind că curba epidemiologică ar putea crește din nou”, a spus Conte. Totuşi, statisticile de până acum par să fie de partea premierului, care a anunţat relaxarea măsurilor, cifra deceselor sâmbătă în Italia scăzând la 153, cea mai mică cifră din 9 martie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0