Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mii de moldoveni nu știu că au HIV: Asigura-te că nu ești printre ei, cât nu e târziu

© Sputnik / OsmatescoIurie Climașevschi
Iurie Climașevschi - Sputnik Moldova
Abonare
Cel puțin 5000 de moldoveni nu știu că sunt infectați cu HIV, potrivit estimărilor medicilor. Care este riscul pentru viața lor?
Mii de moldoveni nu știu că au HIV: Asigură-te că nu ești printre ei, cât nu e târziu

Potrivit datelor oficiale, cel puțin 5000 de persoane din țara noastră nu știu că sunt purtătoare ale infecției HIV. Asta înseamnă că în decurs de cel mult 10 ani vor ajunge în stadiul SIDA și vor muri. Mai mult, în această perioadă vor transmite infecția HIV altor persoane, contribuind în acest mod la creșterea numărului de cazuri de îmbolnăviri și decese de HIV/SIDA. Ce alternative există? La această întrebare a răspuns, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Iurie Climașevschi, coordonatorul Programului Național de Prevenire și Control al HIV/SIDA și Infecțiilor cu Transmitere Sexuală.

922 de persoane au fost depistate, anul trecut, cu infecția HIV. În același timp, aproximativ 120 au decedat. Majoritatea bolnavilor care au murit au fost diagnosticați cu HIV cu câteva zile mai devreme, în stadiul SIDA, sau după deces. Toți ar fi supraviețuit însă dacă făceau testul HIV și urmau tratamentul antiretroviral.

”Din 922 cazuri noi depistate în 2019, aproximativ 12% au fost diagnosticate fie în ziua morții, fie după deces. Dacă diagnosticăm timpuriu persoana infectată, amânăm decesul pentru o perioadă nedeterminată, cu o singură condiție - să urmeze tratamentul antiretroviral. Pentru început, aceasta trebuie să cunoască că este infectată. Pentru a-și afla însă statutul, este obligatoriu să facă testul HIV. În prezent, rezultatul testului este obținut în 15 minute. Testul este gratuit pentru toți”, a relatat Iurie Climașevschi.
Cine trebuie să facă testul HIV?

Testul HIV poate fi efectuat în cadrul instituției medicale primare sau organizațiilor neguvernamentale care acordă asistență persoanelor HIV. Și asta trebuie să o facă orice persoană care a avut cel puțin un contact sexual neprotejat, care are un partener de viață sau sexual care a a întreținut relații sexuale neprotejate, sau care activează în condiții unde există riscul infectării cu HIV.

”Primul test trebuie efectuat imediat ce există o suspiciune. Dacă testul este pozitiv, înseamnă că persoana a fost infectată anterior. Dacă este negativ, testul este repetat peste 6-7 săptămâni. Important de reținut este că virusul HIV este depistat în sânge după 3 luni de la infectare, de aceea este vital testul repetat”, a precizat Iurie Climașevschi.

Persoana testată HIV pozitiv începe tratamentul antiretroviral în decurs de o săptămână. Acesta înseamnă administrarea zilnică a unei pastile, pentru tot restul vieții. Terapia nu are efecte adverse, ca urmare pacientul poate avea o viață normală.

”Tratamentul este ușor și fără reacții adverse, spre deosebire de bolnavii de diabet sau cancer. Este simplu, pacienții beau o pastilă seara. Important să nu facă întrerupere. Totul este gratuit. Trebuie să vină după medicamente la unul dintre centrele de tratament din Chișinău, Bălți, Cahul, Tiraspol sau Râbnița. De asemenea, astfel de centre există în sistemul penitenciar din dreapta și stânga Nistrului”, a precizat  Iurie Climașevschi.

În prezent, 10 mii de moldoveni trăiesc cu HIV. Numărul persoanelor infectate însă ar fi de cel puțin 15.000, potrivit estimărilor specialiștilor.

Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”, sau fișierul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0