CHIȘINĂU, 16 mai - Sputnik. Pomparea apei din minele situate în sectorul Râșcani continuă, însă aceasta ar trebui să fie o activitate permanentă pentru a evita inundarea spațiilor subterane și riscul subsidenței solului apariției unor alunecări de teren.
Unul dintre consilierii municipali intenționează să facă apel la colegii săi cu solicitarea de a aloca fonduri în aceste scopuri, astfel încât pompele să funcționeze continuu, iar locatarii din zeci de case situate pe strada Florilor și mai sus să se simtă în siguranță.
Anterior, directorul întreprinderii Mina Chișinău, Sergiu Lungu, a declarat pentru Sputnik Moldova că dacă apa nu este pompată constant din subterană, acest lucru ar putea duce la prăbușirea sectorului Râșcani din Capitală.
”Mina este în stare critică. Despre acest lucru s-a aflat pentru prima dată la începutul anilor 2000. Cam în același timp a început pomparea apelor subterane. Cea mai mare acumulare de apă se află în aripa de sud-est a minei”.
Locuitorii sectorului Râșcani sunt alarmați de informațiile că apele subterane se acumulează în mină și dorm, cum s-ar zice, cu un ochi deschis. Multe blocuri de locuințe din acest sector al Capitalei sunt din perioada sovietică, fiind construite în anii 60-70 ai secolului trecut.
”Trăiesc cu teama că în orice moment casa mea se poate prăbuși, a fost dată în folosință în 1968, pe 5 aprilie, ne-am mutat în apartament nou", a declarat pentru Sputnik o locatară din blocul cu cinci etaje din strada Florilor 16/1, pe nume Ludmila Vasilievna.
Potrivit pensionarei, ea este nevoită să trăiască de parcă ar fi suspendată în aer, știind că sub casă există galerii ale minelor din Chișinău.
La fel spune și o locuitoare a blocului de pe strada Florilor 16/2, afirmând că o prăbușire în acest sector al capitale ar putea provoca efectul de domino.
”Casele noastre sunt situate în vale. Mereu mă tem că se vor prăbuși într-o zi și nu atât din cauza posibilei surpări a unei minei, cât din cauza alunecărilor de teren. Până în prezent, doar copacii din fâșia forestieră de mai jos salvează puțin situația”, și-a împărtășit îngrijorarea o locuitoare din sectorul Râșcani, Irina, pe care reporterul Sputnik a întâlnit-o în scara blocului.
La ieșirea din Chișinău, în drum spre Orhei, minele se întind pe o lungime de aproape patru kilometri. Înființată în 1969, întreprinderea a fost folosită pentru extragerea calcarului, din care au fost ridicate mii de clădiri în Moldova.
În prezent, multe sectoare nu sunt exploatate deoarece au fost inundate de apele subterane. Acum starea lor este o amenințare reală pentru oraș, deoarece nivelul apei din mine este în continuă creștere, ceea ce în viitor ar putea duce la consecințe grave.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova