Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Transportarea alegătorilor este sau nu o încălcare penală - Ce trebuie să facă Parlamentul

© Sputnik / OsmatescoPavel Postică
Pavel Postică - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul Promo-LEX, Pavel Postică consideră că până la alegerile prezidențiale, Parlamentul va trebui să ajusteze legslația electorală. El spune că deputații urmează să examineze câteva adrese emise de CC în 2016, inclusiv rezolvarea problemei coruperii alegătorilor.
Transportarea alegătorilor este sau nu o încălcare penală-Ce va trebui să facă Parlamentul

Pavel Postică este de părere că după scrutinul prezidențial din 2016, Parlamentul nu a ajustat legislația electorală conform adreselor emise de către Curtea Constituțională.

„Ajustările la legislația electorală în Moldova nu se fac imediat, dar țin mai mult de conjunctura politică, ele sunt legate de oportunitatea politică și nu de rezolvarea problemelor tehnice care există în legislația electorală. În 2016, CC a evidențiat mai multe lacune care au afectat calitatea procesului electoral și a obligat Parlamentul prin 6 adrese punctuale să soluționeze mai multe aspecte ale procesului electoral”,  a declarat Postică

Una din adrese se referea la lipsa de instrumente de a atrage la răspundere penală pentru coruperea alegătorilor în cazul alegerilor prezidențiale, inclusiv prin modalitatea de transportare organizată a alegătorilor. Expertul consideră că Parlamentul va trebui să intervină în legislația penală pentru a completa unele prevederi.

”Aici Parlamentul a adoptat o decizie de 50 la 50, în Codul Penal, a introdus pe de o parte sancțiuni pentru coruperea alegătorilor în alegeri prezidențiale, însă nu a oferit un răspuns cum se califică transportarea organizată, în calitate de metodă de corupere a alegătorilor. Această adresă a CC rămâne soluționată parțial”, a punctat Pavel Postică.

Emisiunea „Contrapunct”. Invitat: Pavel Postică, expert Promo-Lex. - Sputnik Moldova
Video
Emisiunea „Contrapunct”. Invitat: Pavel Postică, expert Promo-Lex.
Alte adrese se referă la modul în care sunt soluționate contestațiile, în special în ziua alegerilor și votarea în străinătate. O altă recomandare se referă la implicarea cultelor religioase în alegeri, iar ultima vizează comportamentul mass-media ca un instrument de influență asupra opiniei cetățenilor.

Contactat de Sputnik Moldova, președintele Comisiei parlamentare juridice numiri și imunități, deputatul Vasile Bolea ne-a spus că toate aceste adrese ale CC, Parlamentul le-a expediat Ministerului Justiției pentru a le examina în cadrul unui grup de lucru, iar ulterior să se vină cu soluții legislative.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0