Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

După Germania, Anglia și Austria, urmează exportul românilor în Italia

© AP Photo / DPA / Thomas FreyAproximativ 160 de lucrători sezonieri români pe Aeroportul din Hahn, Germania
Aproximativ 160 de lucrători sezonieri români pe Aeroportul din Hahn, Germania - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Italia va activa așa numitele coridoare verzi pentru muncitorii sezonieri din agricultură, românii fiind așteptați să vină în număr mare, după ce mâna de lucru din România este deja exportată în Germania, Anglia și Austria.

BRUXELLES, 15 mai - Sputnik, Daniela Porovăț. Presa din Peninsulă anunță că Italia activează coridoarele verzi pentru muncitorii sezonieri din agricultură, potrivit tgverona.it

În articolul citat, se arată că zeci de mii de muncitori români au ajuns la muncă pe câmpurile agricole germane și engleze datorită acordurilor dintre diferitele țări care s-au folosit de coridoarele verzi pentru libera circulație a sezonierilor agricoli în Uniunea Europeană, iar Italia va proceda la fel.

În raionul Căușeni plugarii ară terenurile însămânțate cu grâu de toamnă - Sputnik Moldova
Video
În raionul Căușeni plugarii ară terenurile însămânțate cu grâu de toamnă
Asociația agricultorilor italieni Coldiretti, care militează pentru aducerea de muncitori sezioneri din alte țări, laudă această soluție care ar demonstra profesionalismul și experiența întreprinderilor agricole în timpul carantinei, datorită implicării temporare a persoanelor care traversează granița în fiecare an pentru muncă sezonieră, iar apoi revin în țara de origine.

Ce nu spune Asociația este felul în care sunt tratați românii atunci când se duc la muncă sezonieră, cazurile de abuz și infectările din Germania fiind la ordinea zilei.

Dar Asociația susține că soluția muncitorilor sezonieri e bună și pentru Franța, în timp ce e obligatorie pentru Italia. Articolul chiar menționează că doar în regiunea Veneto, în fiecare an, sunt aproximativ 70.000 de români angajați la culesul fructelor și legumelor, la atelierele mecanice, la îngrijirea animalelor și la sezonul culesului viilor.

„Trebuie deschis imediat un canal de colaborare cu România, de unde vin aproximativ 1/3 dintre lucrătorii sezonieri angajați în agricultură, care de-a lungul timpului au construit relații de încredere cu întreprinderile”, spune președintele Coldiretti Ettore Prandini.

Problema forței de muncă în agricultură privește întreaga Uniune Europeană, unde Coldiretti estimează că lipsesc aproape un milion de lucrători agricoli sezonieri pentru campaniile de cules în principalele țări agricole, din Germania până în Anglia, din Franța până în Spania, dar și în Austria, Danemarca , Finlanda și Norvegia, care au solicitat oficial din partea guvernului ucrainean un coridor aerian pentru muncitorii agricoli.

Așadar, românii sunt la concurență cu ucrainenii în ceea ce privește exportul de mână ieftină de lucru, deși România este țară membră a Uniunii!

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0