Secretarul OTSC, Stanislav Zas, despre riscurile unui conflict cu NATO

© Sputnik / Евгений Биятов / Accesați arhiva multimediaГенеральный секретарь Организации Договора о коллективной безопасности (ОДКБ) Станислав Зась
Генеральный секретарь Организации Договора о коллективной безопасности (ОДКБ) Станислав Зась - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Secretarul general al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, Stanislav Zas, a estimat riscurile unui conflict militar cu NATO.

Secretarul general al OTSC, Stanislav Zas, care a intrat în exercițiul funcțiunii la începutul acestui an, în primul său interviu acordat mass-media, corespondentului RIA Novosti, Elena Protopopova, acesta a vorbit șdespre riscurile unui potențial conflict cu NATO.

Astăzi, 15 mai, se împlinesc 28 de ani de la semnarea la Tașkent a Tratatului de Securitate Colectivă (TSC) de către câteva state CSI: Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikiistan, Uzbekistan. Pe 14 mai 2002, în cadrul unei reuniuni a statelor semnatare a tratatului, s-a decis înființarea unei organizații de apărare colectivă, OTSC.

Президент РФ В. Путин принимает участие в заседании Высшего Евразийского экономического совета - Sputnik Moldova
Societate
Comunitatea eurasiatică luptă împotriva COVID-19

“În ceea ce privește probabilitatea unui conflict militar cu NATO. O amenințare directă militară din partea NATO nu există. Chiar și în ciuda unor divergențe, diferențe în abordări față de soluționare unor probleme și provocări internaționale majore – nu întrevedem niciun temei pentru astfel de conflicte. Mai mult de cât atât, noi sperăm că elita politică și societățile statelor NATO au o înțelegere la fel de clară ca și noi că un astfel de conflict ar reprezenta o catastrofă globală”, a declarat Zas.

Totodată, potrivit lui, în OTSC există o înțelegere a situației politico-militare existente, în toată complexitatea sa, atât pe continentul european, cânt și în întreaga lume.

“Orice situație, legată de schimbarea a acesteia, este monitorizată și analizată foarte atent. Sporirea prezenței și infrastructurii militare a NATO în apropierea frontierelor OTSC, intensitatea și proporțiile manevrelor comune (anual se desfășoară câte 40 de exerciții militare mari) provoacă îngrijorări”, spune secretarul general al organizației.

Din aceste considerente, afirmă Zas, statele-membre ale organizației sunt nevoite să adopte măsuri de consolidare a capacității de apărare.

“Toate acestea necesită o reacție adecvată din partea OTSC și o capacitatea de a reacționa la posibilele situații de criză. În legătură cu aceasta sunt elaborate măsuri politico-militare de reacție, este consolidată componenta militară a Organizației, se desfășoară activități de sporire a capacităților de luptă a trupelor (forțelor colective) ale OTSC și de perfecționare a sistemului de control asupra lor”.

Potrivit lui Zasi, toate aceste măsuri sunt îndreptate exclusiv pentru asigurarea unei securități colective, integrități teritoriale și suveranității statelor membre ale OTSC. ”În primul rând, scopul OSTC este consolidarea păcii, stabilității și securității internaționale și regionale, protecția colectivă a independenței, integrității teritoriale și suveranității statelor membre, pentru atingerea cărora statele-membre dau prioritate mijloacelor politice”, a subliniat secretarul general OTSC.

În același timp, el a reamintit că în conformitate cu articolul 4 al Tratatului de Securitate Colectivă, dacă unul din statele membre va fi supus unei agresiuni (atac armat care amenință securitatea, stabilitatea, integritatea teritorială și suveranitatea), acest lucru va fi tratat de aliați drept o agresiune în adresa tuturor statelor OSTC.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0