Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce dezvăluie faptele politicienilor care vorbesc despre parcursul european al țării

© Sputnik / OsmatescoAlexandru Jizdan
Alexandru Jizdan - Sputnik Moldova
Abonare
Abaterea de la cursul european al țării este una dintre acuzațiile aduse Guvernului de către opoziția politică. În ce măsură însă și-a îndeplinit aceasta responsabilitățile asumate față de UE când a fost parte a guvernării?
Ce dezvăluie faptele politicienilor care vorbesc de parcursul european al țării

Deși Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană a fost ratificat în 2014, prevederi importate nu au fost implementate nici până în prezent, chiar dacă au fost transpuse în legislația națională. De atunci, au fost schimbate cinci guverne proeuropene, din care au făcut parte mai mulți miniștri ai PLDM și PDM. Unii dintre ei acuză astăzi guvernarea de deraierea de la parcursul european al țării și pledează pentru demiterea acesteia. Întrebarea firească este, dacă subiectul respectiv a fost o prioritate pentru toate Guvernele proeuropene, din care au făcut parte și exponenții actualei opoziții politice, de ce nu a fost implementat cu succes Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană? Deputatul democrat Alexandru Jizdan a explicat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, de ce această resonsabilitate asumată nu a fost îndeplinită.

Schimbarea guvernelor a fost un obstacol în calea implementării Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, consideră Alexandru Jizdan. Dincolo de instabilitatea politică provocată de aceste procese politice, odată cu învestirea unui nou guvern, erau schimbați funcționarii din ministere și instituțiile subordonate, implicați în procesul de pregătire pentru implementarea acordului, fapt care, de asemenea, a tergiversat reformarea țării.

”Crizele politice și schimbarea guvernelor duc și la schimbarea oamenilor. Când oamenii sunt numiți în funcții pe criterii politice, există riscul ca printre ei să fie cineva care nu cunoaște procesul. În plus, aceste persoane aveau nevoie de o perioadă de câteva luni ca să înțeleagă esența reformei. Au fost situații când eram aproape de finalizarea reformei, apoi venea cineva și spunea că nu mai este valabil și trebuia să o luăm de la început. Și astăzi vedem oameni care susțin că trebuie să mergem la alegeri parlamentare anticipate. Pentru ce? Să avem o nouă criză politică? Cine garantează că vom trăi mai bine?”, a relatat Alexandru Jizdan.

Reiese că, partidele politice pentru care parcursul european reprezintă o prioritate ar trebui să fie cel mai mult interesate de stabilitatea politică a țării? 

”Da, așa este. Cred că cei care-și doresc alegeri anticipate au o doză de iresponsabilitate. Este un drum care duce spre nicăieri. Oamenii nu-și doresc alegeri anticipate, ei trebuie să fie întrebați. Nu-mi place fanatismul politic, nu face bine țării. În politică trebuie să fie oameni moderați, capabili să analizeze procesul politic din țară prin prisma situației politice regionale”, a menționat Alexandru Jizdan.

Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, până în prezent au fost transpuse în legislația națională până la 90 % dintre prevederile Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană. Cu toate acestea, cel mult 20% dintre legile aprobate funcționează. 

Mai multe detalii aflați din fișierul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0