Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Politolog: Distrugerea majorității parlamentare, prilej pentru revenirea oligarhilor

© Sputnik / Rodion ProcaCorneliu Ciurea
Corneliu Ciurea - Sputnik Moldova
Abonare
Corneliu Ciurea: Scopul opoziției politice este să distrugă majoritatea parlamentară, mișcare care va permite oligarhilor fugari să revină în politica mare.
Politolog: Distrugerea majorității parlamentare, prilej pentru revenirea oligarhilor

Politologul Corneliu Ciurea a comentat, în cadrul emisiunii ”Sinteza Săptămânii”, decizia mai multor deputați democrați de a părăsi majoritatea parlamentară. În opinia expertului, scopul urmărit este distrugerea majorității parlamentare din țară și crearea condițiilor pentru revenirea în politică a oligarhilor.

-În condițiile în care și alți deputați democrați vor adera la grupul parlamentar ”Pro Moldova”, care este viitorul actualei guvernări?

-E clar că nu poate fi oprită disoluția Partidului Democrat, iar anticipatele devin un scenariu fezabil. Sunt discuții dificile între Blocul ACUM și Pro Moldova și este greu de crezut că vor reuși să facă o majoritate parlamentară. Există mai multe opțiuni, inclusiv alegeri parlamentare anticipate, dar intrăm într-o zonă de turbulențe politice masive.  

- Atunci care este scopul disoluției Partidului Democrat?

- Primul pas făcut de inamicii guvernării este destabilizarea actualului aranjament politic. Ei au mizat pe distrugerea majorității parlamentare, proces care este pe cale de a se finaliza. Nu știu în ce măsură opoziția a calculat cum să procedeze în continuare, dar nu cred că există un plan concret pe care opoziția să-l propună societății. La moldoveni este o vorbă – pe urmă vom vedea. Consideră că scenariul anticipatelor ar fi o soluție și o împăcare a tututor. Distrugem ce este și la anticipate vedem ce se va întâmpla. Datorită acestei miscari, oligarhii vor reveni în politica mare.

-Cine are de câstigat, în aceste circumstanțe?

-PSRM pornește de pe poziții bune, nu este vinovatul destabilizării produse, dar nu știm dacă va acumula suficiente mandate, vorbim și despre prezidențiale. La viitoarele alegeri va conta mult campania electorală, resursele puse în joc, controlul mijloacelor media și sprijinul care va veni din afară. Iată aceste elemente vor contura posibilul câștigător.

-Dar desfășurarea alegerilor parlamentare în acest an în ce măsură avantajează opoziția politică?  

-Din câte observ, opoziția nu este împotriva alegerilor anticipate, deoarece scopul a fost destabilizarea situației politicie. În cazul în care ipoteza mea cu privire la implicarea oligarhilor de peste hotare este adevărată, opoziția va beneficia de resurse financiare impresionante, care vor permite în cazul anticipatelor să aibă o prestație impresionantă în campanie. Cu banii oligarhilor și sprijinul Occidentului, între care există o coaliție informală, opoziția politică ar putea avea o prestație bună la alegerile parlamentare.

-Dacă  ”Pro Moldova” reușește să devină partid politic până la alegerile parlamentare și participă în această cursă, ce șanse are să ajungă în Parlament?  

-Depinde de resursele puse în joc, cu siguranță va fi finanțat tradițional. Cred că grupul poate miza pe anumită nostalgie, care există în societate față de Plahotniuc. Nu toată lumea a fost încântată când a plecat din țară, sigur acest procent de susținere nu este mare, dar cred că ”Pro Moldova” poate spera să intre în Parlament. Oricum, vom fi martorii unei bătălii între partidele de dreapta, centriste, fie Pro Moldova, PDM sau Partidul politic ”ȘOR” și pe stânga rămâne liderul autoritar al PSRM, care cred va putea mobiliza electoratul de stânga.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0