Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: CC a luat o decizie politica care va avea consecințe economice

© Sputnik / OsmatescoЯн Лисневский
Ян Лисневский - Sputnik Moldova
Abonare
Politologul Ian Lisnevschi a explicat într-un discuție cu corespondentul Sputnik Moldova care pot fi consecințele pentru Republica Moldova a deciziei Curții Constituționale a Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Federația Rusă.

CHIȘINĂU, 8 mai – Sputnik. Anularea acestui acord de împrumut va avea afecta imaginea Curții Constituționale, dar și a Republicii Moldova, a declarat politologul Ian Lisnevschi într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova.

"Asta va afecta imaginea Curții Constituționale și imaginea Moldovei. Este evident că CC a rămas să fie în continuare un jucător politic, care participă la actul politic intern, iar acum și în confruntarea geopolitică", a declarat expertul.

Lisnevschi spune că statul nostru nu este în stare să depășească de unul singur criza economică care va veni după pandemia de Coronavirus.

"iată de ce avem nevoie și de ajutor economic, și de ajutor social. Eu nu sunt printre cei care susțin contractarea creditelor internaționale, dar pot să vă spun că fără ajutor financiar dintr-o parte, și nu doar din partea UE și Rusiei, dar și din partea SUA, Turciei, Ucrainei – fără un astfel de ajutor, Moldovei îi va fi greu să depășească consecințele crizei economice", a declarant Lisnevschi.

El a afirmă că anularea acestui acord de creditare îi va afecta oamenii care așteaptă de la stat ajutor social și ajutor ca să-și refacă afacerile. "Dar va avea de suferit și clasa politică, iată de ce opoziția speră zădarnic că va putea să obține beneficii politice în urma torpilării acordului de creditare", a declarat expertul.

Amintim că ieri magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțional acordul de împrumut în valoare de 200 de milioane de euro, dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Decizia a fost pronunțat după aproape 10 ore de examinare a acestui subiect.

"Curtea Constituțională hotărăște:1 se admit sesizările depuse de Segiu Sîrbu, Dinu Plângău și Sergiu Litvinenco, deputați în Parlamentul Republicii Moldova. 2 Se declară neconstituțional acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat ", a declarat președintele Curții Constituționale, Domnica Manole.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0