Se pare însă că, dacă până la sfârșitul acestei săptămâni nu va fi luată o decizie vizavi de demiterea Guvernului Chicu, atunci scenariul alegerilor anticipate în acest an sunt excluse. Totuși, un alt calcul matematic arată că termenul limită în ceea ce ține de posibilitatea organizării alegrilor anticipate în acest an este sfârșitul lunii mai. O declarație în acest sens a fost făcută de jurnalistul și comentatorul politic Igor Volnițchi în cadrul unui interviu pentru Sputnik Moldova.
”Suntem practic la limita acelui termen în care scindarea PDM-ului ar putea conduce la alegeri parlamentare anticipate. În ultimele 6 luni de mandat, președintele Republicii Moldova nu poate dizolva Parlamentul. Igor Dodon intră în ultimele 6 luni de mandat pe 23 iunie, însă până în această dată urmează să se mai producă câteva proceduri juridice obligatorii: să cadă Guvernul, să fie două tentative de învestire a Guvernului și ambele eșuate.
Igor Volnițchi mai spune că, potrivit legii, premierului desemnat i s-ar pune la dispoziție de fiecare dată 15 zile pentru a pregăti programul și echipa guvernamentală – în total este vorba de 45 de zile.
”Noi acum suntem la limită, unii zic că dacă nu cade Guvernul până în data de 9 mai, atunci nu mai putem lua în calcul organizarea alegerilor anticipate, alții zic că dacă nu se utilizează perioada integrală de 15 zile, atunci intrăm la finele lunii mai în acel termen limită. Dacă nu se scindează până atunci PDM și coaliția PSRM-PDM nu va avea mai puțin de 51 de voturi, atunci alegerile anticipate nu vor avea loc în 2020”, a declarat comentatorul politic Igor Volnițchi.
Dacă alegerile anticipate vor fi organizate peste un an de la operarea modificărilor în sistemul electoral, adică după 17 august 2020, atunci ele vor fi organizate în baza sistemului proporțional de vot. O astfel de decizie a fost luată astăzi de Curtea Constituțională.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova