Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Statul alocă peste un miliard de lei pentru medicină în lupta cu Covid-19

© Sputnik / Yana ZaharovaTatiana Ivanicichina
Tatiana Ivanicichina - Sputnik Moldova
Abonare
Secretarul de Stat al Ministerului Finanțelor, Tatiana Ivanicichina spune că, după rectificarea bugetului de stat, domeniul medical din Moldova beneficiază de încă 1,1 miliarde de lei. Funcționarul mai spune că banii sunt alocați din câteva surse externe.
Statul alocă peste un miliard de lei pentru medicină în lupta cu Covid-de unde vin banii

 

După revizuirea bugetului de stat pentru anul în curs, în condițiile de stare de urgență, instituită în urma răspândirii COVID-19, domeniul medicinii beneficiază de un buget în creștere față de cel prognozat la adoptarea Legii Bugetului. Banii sunt alocați din câteva surse externe pentru susținerea sectorului ocrotirii sănătății, inclusiv pentru achiziționarea echipamentului de protecție, dotarea cu echipament și dispozitive medicale a spitalelor, reutilarea spațiilor medicale și alte cheltuieli critice.

Secretarul de Stat al Ministerului Finanțelor, Tatiana Ivanicichina spune că după rectificarea bugetului, domeniul medical din Moldova beneficiază de un buget majorat cu 1,1 miliarde de lei. Funcționarul mai spune că sistemul medical va beneficia de câteva linii de creditare din partea partenerilor externi, pentru fortificarea domeniului sănătății în contextul combaterii pandemiei.

„Banca Mondială ne oferă un împrumut de 33 de milioane de dolari pentru sectorul sănătății. Totodată, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei ne oferă un suport de 40 de milioane de euro pentru sistemul medical. La ora actuală avem și un sprijin pe platforma Organizației Națiunilor Unite, unde sunt centralizate donațiile și asistența financiară din partea guvernelor altor state pentru domeniul sănătății”, a precizat Secretarul de Stat Tatiana Ivanicichina.

Sistemul medical din Moldova se numără printre cele mai afectate de noul Covid-19. Până la ora actuală, au fost confirmate 1026 de cazuri de COVID-19 în rândul angajaților medicali, dintre care cele mai multe sunt înregistrate în rândurile asistenților medicali.

Fluxul de știri
0