Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Un rachetist a povestit cum a doborât un avion american

© Sputnik / Чернов / Accesați arhiva multimediaFrancis Gary Powers, spion american
Francis Gary Powers, spion american - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Veteranul sovietic de 101 de ani a povestit cu a doborât avionului unui spion american, care zbura deasupra orașului Sverdlovsk.

Restaurarea obeliscului dedicat Orașului Erou Leningrad din Piața Răscoalei din Sankt Petersburg  - Sputnik Moldova
Rusia se pregătește de Ziua Victoriei
BUCUREȘTI, 2 mai – Sputnik. Rachetistul sovietic Mihail Voronov a povestit postului de televiziune "Zvezda TV" cum a doborât un avion al spionului american Francis Gary Powers, care efectua un zbor deasupra orașului Sverdlovsk (Ekaterinburg).

Incidentul a avut loc pe 1 mai 1960. Veteranul, care în luna noiembrie a anului trecut a împlinit 101 ani, mai ține minte foarte bine succesiunea evenimentelor: cum pe radar a observat apropiere avionului lui Powers U-2, cum nava aeriană a ajuns în raza de acțiune a diviziei lui, iar apoi cupola parașutei și silueta pilotului-spion.

A fost suficient o singură lansare a rachetei din sistemul S-75.

“Repet – start! El apasă butonul. Racheta zboară”, povestește Voronov.

Pentru isprava lui, Voronov a fost decorat cu Ordinul Drapelului Roșu de Luptă. Acum veteranul locuiește în Tuapse, fiind îngrijit de fiica și ginerele lui.

În august 1960, Colegiul Militar al Curții Supreme a URSS l-a condamnat pe Powers la zece ani închisoare. În februarie 1962 spionul a fost transmis americanilor în schimbul spionului sovietic William Fisher (Rudolf Abel).

În 1977 Powers a decedat într-un accident de elicopter.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0