Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

SunStroke Project, despre eroismul buneilor în Marele Război

Abonare
Înainte de cea de-a 75-a aniversarea a Marii Victorii, oameni celebri ai țării, ]n cadrul unui proiect special, vorbesc despre rudele lor care au participat la Marele Război pentru apărarea Patriei.

"Bunicul meu, Stepanov Vladimir Alexandrovici, s-a născut în 1917. Colonel. I s-a acordat Ordinul Steaua Roșie și medalia ”Pentru victoria asupra Germaniei", spune Serghei Stepanov, membru al popularului SunStroke Project.

”Documentele păstrau o scrisoare de la însuși Mareșalul Rokossovski. Înainte de război, bunicul meu a predat istorie. A reușit să fie înscris în Armata Roșie. A fost încadrat în divizia a 7-a a gărzii. A luat parte la operațiunea Iași-Chișinău și la eliberarea Moldovei de invadatorii nazisti”.

”Mai târziu, după ce a bolit de tif, el a revenit la datorie, ca parte a celui de-al doilea front belarus, eliberând Polonia, Cehia, a pus capăt războiului din Germania”, a spus Stepanov.

Dacă nu ar fi existat asigurarea spatelui de pe front, ar fi fost imposibil să câștigi în războiul respectiv. În afară de eroismul soldaților, milioane de oameni au lucrat în cele mai dificile condiții în fabrici și uzine care îndeplineau cele mai dificile lucrări, iar majoritatea erau femei și copii.

”Întotdeauna a existat o altă fațetă a medaliei acelui război. În timp ce bărbații luptau pe front, femeile și copiii lucrau în spatele frontului. Străbunica soției mele, Lidia Andrianovna Seliavina, în 1941, a născut doi gemeni, cu toate acestea, de-a lungul războiului, ea împreună cu fiul ei de 15 ani a continuat să lucreze la una dintre fabricile din Moscova", a declarat Serghei Ialovitski, membru al SunStroke Project.

”Sunt vii atâta timp cât ne amintim de ei - efortul lor nu va fi uitat, Aceste istorii le vom povesti copiilor - ne aducem aminte, suntem mândri", au spus muzicienii SunStroke Project.

În ajunul Zilei Marii Victorii, redacțiile Sputnik din Moldova, Belarus, Abhazia, Kirghizistan, Armenia, Georgia, Azerbaidjan, Kazahstan, Osetia de Sud publică povești de familie povestite de descendenții soldaților și ofițerilor care au luptat pe fronturile din Belarus, Baltic, Caucazian, de Sud și alte fronturi.

”Apel de pe front” este un proiect tradițional al centrelor de presă Sputnik. Evenimentul este la cea de a treia ediție. Din cauza pandemiei de Covid-19 au fost făcute ajustări de program. Nu vor exista video-conferințe care să lege centrele de presă din diferite redacții. În schimb, sunt publicate videoclipuri cu cetățeni celebri și oameni de stat ai țărilor care împărtășesc poveștile de familie despre participanții la Marele Război pentru apărarea Patriei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0