Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum este realizat testul COVID-19 la domiciliul pacienților

© Sputnik / OsmatescoTatiana Zatîc
Tatiana Zatîc - Sputnik Moldova
Abonare
Tatiana Zatîc, șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale primare, urgente și comunitare a Ministerului Sănătății, a explicat în cadrul emisiunii ”ATITUDINI” procedura de prelevare a probelor biologice la domiciliu de la pacienții suspectați de COVID-19.
Cum este realizat testul COVID-19 la domiciliul pacienților

În această săptămână, medicii de familie au început să facă testul COVID-19 persoanelor izolate la domiciliu, cu simptome ale acestei maladii. Procedura este efectuată de către echipe mobile, din care fac parte câte doi asistenți medicali. Măsura a fost aprobată de către autoritățile din domeniul sănătății, cu scopul de a preveni răspândirea infecției în instituțiile medicale și comunitate.

”Un asistent medical prelevează probele biologice, iar altul acordă asistența necesară în cadrul acestui proces. De asemenea, procedura prevede îmbrăcarea corectă a echipamentului medical de protecție – mănuși, halat, ochelari sau viziere, masca respirator. Condiția este ca echipamentul să fie îmbrăcat și dezbrăcat corect, iar al doilea asistent medical urmărește cum este utilizat echipamentul medical de protecție, acordă asistența necesară după prelevarea probelor biologice”, a explicat Tatiana Zatîc.

Echipele mobile sunt coordonate de către medicii de familie, care pregătesc din timp lucrurile necesare pentru efectuarea corectă și în siguranță a procedurii de prelevare a probelor biologice.

”Înaintea prelevării probelor biologice, medicii coordonatori evaluează numărul persoanelor care trebuie testate, pregătesc seturile de echipamente medicale, buletinele de însoțire a analizelor. Asistenții medicali trebuie să aibă deja totul pregătit când se deplasează la domiciliul pacienților, și să se concentreze asupra efectuării corecte a procedurii de prelevare a probelor biologice, pentru a asigura calitatea testului și a-și proteja sănătatea ”, a menționat Tatiana Zatîc.

Cu o zi înainte de efectuarea testului COVID-19 la domiciliu, pacienții vor fi anunțați despre sosirea echipei mobile și condițiile testării.

”Echipele mobile prelevează probele biologice dimineața. Pacienților li se comunică ora efectuării testului, dar și despre faptul că nu trebuie să se spele pe dinți, să mănânce, să consume lichide sau să fumeze până la efectuarea testului”, a relatat Tatiana Zatîc.

Mai multe detalii despre procedura de testare la domiciliu a persoanelor suspectate de COVID-19 aflați din fișierul audio.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>

Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0