Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

În premieră în istoria TV: cum va avea loc festivalul “Drumul spre Ialta”

© Photo : фонд «Гуманитарный мир»Режиссер Полина Бернэт на фестивале «Дорога на Ялту» в 2019 году
Режиссер Полина Бернэт на фестивале «Дорога на Ялту» в 2019 году - Sputnik Moldova
Abonare
Regizorul general al festivalului internațional “Drumul spre Ialta”, Polina Berten, a relatat despre procesul de pregătire a concursului unic, de care Rusia nu a mai avut parte niciodată.

MOSCOVA, 30 apr – Sputnik, Alexei Stefanov. Pe 8 mai postul de televiziune “Kultura” va avea o emisie specială, în cadrul căreia muzicieni din 15 țări vor interpreta piese despre cel de-Al Doilea Război Mondial în limbile lor materne.

La sfârșitul lunii aprilie artiștii străini urmau să sosească în Crimeea pentru a interpreta cântece sovietice și rusești despre cel de-Al Doilea Război Mondial. Însă, din cauza pandemiei coronavirusului, evenimentul a fost transferat în spațiul online. Membrii juriului urmează să urmărească la distanță evoluțiile a 15 muzicieni care vor reprezenta Israelul, Italia, Letonia, Portugalia, Indonezia, Thailanda, China, Spania, Polonia, Franța, Serbia, Germania, Argentina, Albania și Cuba.

Regizorul de operă, Polina Berten, s-a alătura proiectului “Drumul spre Ialta” acum trei ani, când evenimentul avea o amploare mai mică.

Денис Майданов - Sputnik Moldova
Rusia
Păstrăm vie memoria: Străinii vor interpreta cântece de pe front
“Am decis să organizăm un astfel de festival care ar deveni o carte de vizită al Ialtei, iar cel mai important este să fie unul original, diferit de oricare altele. Coordonatorul artistic al festivalului, Ernest Mackevičius, propusese o idee originală după ce a fost alungat din muzeul de istoria a celui de-Al Doilea Război Mondial din Gdansk interpretul polonez Piotr Kosewski, împiedicându-l să cânte piesa “Tiomnaia Noci” în limba poloneză. Era vorba de organizarea unui festival în care artiștii din diverse țări să interpreteze cântecele cunoscute de noi din copilărie în diferite limbi”, își amintește Polina Berten.

Potrivit regizorului toți s-au entuziasmat atât de multe de idee lui Ernest, încât au trecut imediat la căutarea modalităților de organizare și a persoanelor care pot fi implicare în realizarea ideii, cum pot fi găsiți competitorii străini, cum ar putea fi aduși aceștia “într-un loc neobișnuit, luând în considerație sancțiunile legate de această parte a Rusiei”.

Эрнест Мацкявичюс на сцене фестиваля «Дорога на Ялту» в 2019 году - Sputnik Moldova
Rusia
Valorile comune: Cântecele de pe front, interpretate online în 15 state
Principalul organizator al concursului a devenit fundația “Gumanitarnîi mir”, un ajutor semnificativ l-a acordat “Rossotrudnicestvo”, pe resursele AIP Rossiya Segodnya a fost amplasat un banner care a ajutat la promovarea ideii festivalului. În cele din urmă, proiectul a beneficiat de un grant prezidențial, a fost inclus în lista evenimentelor de stat dedicate Zilei Victoriei. Pentru participarea la concurs au fost depuse 157 de cereri din 37 de state.

“La momentul introducerii carantinei reușisem să pregătim în totalitate festivalul din Crimeea – să organizăm spațiul echipamentul, să rezervăm locurile în hotel, să găsim membri ai juriului, să selectăm participanții, să convenim cu vedetele rusești, care urmau să vină la finală pentru a cânta în duet cu competitorii. Am reușit să formăm cea mai bună și cea mai profesionistă echipă, care are o experiență enormă în desfășurarea diverselor evenimente la cel mai înalt nivel. Totul a fost pus la punct, începând cu drepturile de autor, până la măsurile de securitate. Însă a venit această pandemie...”, spune Polina Berten.

Фестиваль Koktebel Jazz Party - Sputnik Moldova
Rusia
Din America până în Japonia: interpreții de jazz îi vor susține pe medicii ruși
Foarte rapid a fost concepută o variantă de organizare online a festivalului. Prima etapă – semifinală concursului va avea loc, așa cum era planificat, în ajunul Zilei Victoriei, și va fi transmisă în direct la postul de televiziune “Kultura” pe 8 mai. De asemenea, evenimentul vor transmite Sputnik. A doua etapă, finala, va avea loc pe scena mare de la Ialta, imediat ce vom reuși să facem față virusului, iar frontierele se vor deschide. Orientativ, acest lucru ar putea avea loc în septembrie.

“Suntem mereu la curent cu situația pentru o bună organizare a concertului final – toate înțelegerile rămân în vigoare. Deocamdată suntem ocupați de pregătirea tranziție în regim online. Formatul concursului online este ceva absolut nou în istoria festivalurilor, e ceva nou pentru un post de televiziune. Va fi ceva foarte interesant”, a menționat Polina Berten.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0