Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Proiecte pentru oameni de pe ambele maluri ale Nistrului: Ce prevede planul de reintegrare

© Sputnik / Irina LeahovaМилиция
Милиция - Sputnik Moldova
Abonare
Cabinetul de Miniștri a aprobat în ședința de astăzi programul activităților de reintegrare a țării pentru anul 2020.

CHIȘINĂU, 29 apr - Sputnik. Planul de acțiuni privind reintegrarea țării pentru anul 2020 prevede finanțarea mai multor proiecte de modernizare a instituțiilor de învățământ. 

Президент Молдовы Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon: „Fără malul drept al Nistrului, Transnistria nu are viitor” - Video

În cadrului unui program, vor fi acordate ajutoare unice în valoare de 100 mii lei liceelor teoretice din oraşele Tiraspol, Bender, Grigoriopol, Dubăsari, Râbniţa, precum și Gimnaziului internat din oraşul Bender și gimnaziilor din satele Corjova şi Roghi din raionul Dubăsari.

În cadrul unui alt proiect, va fi procurat un autobuz pentru transportarea elevilor de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din oraşul Dubăsari. 

Statul a alocat peste 500 de mii de lei și pentru reparația capitală a acoperișurilor sălii de festivități și sălii sport ale Liceului teoretic „Olimp” din oraşul Rezina. 

Vor fi finanțate și programe de reabilitarea a apeductelor, de iluminare stradală, precum și alte activități conexe care au drept obiectiv reintegrarea țării. 

”Aceste activități vor fi implementate în special în localitățile amplasate în zona de securitate, iar de rezultatele acestora vor putea beneficia atât locuitorii din partea dreaptă a Nistrului, cât și din stânga Nistrului”, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare Cristina Lesnic.

Proiectele incluse în planul de acțiuni au fost selectate de către o comisie formată din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Justiției, ai Cancelariei de Stat și CNA.

Кремль и здание МИД - Sputnik Moldova
Politică
Kozak și Krasnoselski au discutat planurile de cooperare dintre Rusia și Transnistria

”Comisia a validat 42 de proiecte din cele 120 de propuneri care au fost înaintate pentru concurs. Valoarea totală a proiectelor este de 15 milioane de lei incluse în bugetul de stat”, a menționat Cristina Lesnic.

Șeful Cabinetului de Miniștri a remarcat importanța implementării unor astfel de proiecte. 

”Continuăm să implementă proiecte și acțiuni de apropiere a malurilor, care de-a lungul anilor s-au dovedit a fi solicitate de către locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului. Este o abordare foarte bună a Guvernului Republicii Moldova în această direcție”, a declarat premierul Ion Chicu.

Vicepremierul pentru Reintegrare a menționat că în perioada 2011-2019 au fost finanțate 393 de proiecte după același algoritm. Autoritățile centrale și locale care vor beneficia de mijloace financiare în baza acestor programe urmează să le valorifice conform destinației până la încheierea exercițiului bugetar pentru anul curent. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0