De la instituirea stării de urgență în Republica Moldova, un număr mare de angajați din domeniul privat s-au pomenit peste noapte fără locul de muncă avut. Și dacă unii angajatori și-au trimis angajații în concediu tehnic, așa cum prevede legislația și cum autoritățile i-au îndemnat, sunt și din cei care, din varii motive, și-au impus „elegant” angajații să-și scrie cererile de demisie din propria inițiativă, așa cum se practică în țara noastră. Situația cunoscută de cei ce muncesc sau au muncit într-o instituție privată.
Și asta nu e tot, avem și cazuri când angajatorii nu le-au achitat angajaților salariul nici pentru cele două săptămâni din luna martie, în care angajații și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu conform contractelor încheiate. Ei bine, juriștii spun că nu este totul pierdut, iar angajații care s-au pomenit în astfel de situații nu trebuie să se resemneze, ci să acționeze.
„În condițiile în care salariații au fost impuși să-și ia concediu din cont propriu sau au fost concediați din motive neîntemeiate, angajatul se poate adresa instanței de judecată și Inspectoratului de Stat al Muncii”, a declarat avocatul Andrei Baș în cadrul unui interviu pentru Sputnik Moldova.
Și pentru că nu toți oamenii au studii juridice și nu prea cunosc care sunt procedurile în astfel de situații, avocații sunt cei cale le vin în ajutor.
„Indiferent că au fost obligați să-și scrie cererile de demisie sau nu și-au primit salariile, angajații trebuie să cunoască că le-au fost încălcate drepturile, motiv pentru care ar trebui să se adreseze unui avocat pentru a-și obține dreptatea”, conchide avocatul Andrei Baș.
Amintim că starea de urgență a fost instituită în Republica Moldova pe 17 martie și este valabilă până pe 15 mai 2020. În această perioadă, mulți dintre angajați își desfășoară munca de acasă, iar unii au fost trimiși în șomaj tehnic, respectiv, pentru această perioadă vor primi echivalentul la 50% din salariul pe care l-au ridicat până la declanșarea acestei situații.
Totuși, mulți sunt și cei care s-au pomenit a fi concediați peste noapte, fără nicio explicație, sau asigurare că vor fi reangajați după ce lucrurile vor reveni la normalitate.