CHIȘINĂU, 29 apr - Sputnik. Primele căpșuni moldovenești, proaspete și aromate, s-au copt deja și au ajuns în acest an pe rafturile magazinelor cu câteva săptămâni mai devreme decât în 2019. A fost mai cald decât în anii precedenți, când prima producție apărea abia în mai.
Producătorii autohtoni sunt nevoiți însă să se adapteze condițiilor dictate de pandemie. Dacă înainte cumpărătorii le veneau la poartă, acum trebuie să ajungă ei la porțile cumpărătorilor. Mulți au început să livreze căpșuni moldovenești la domiciliu, după ce primesc comenzile online.
Este și cazul lui Dmitrii Bass, din satul Humulești, care face parte din comuna Bubuieci a municipiului Chișinău.
Producătorul cultivă căpșuni pe o suprafață de 2 hectare, iar pe 80 de ari au fost amenajate sere.
Anume căpșunile crescute în sere au ajuns deja în comerț. Fructele sunt delicioase, dar și prețul este pe măsură. Un kilogram costă 100 de lei.
Unii cumpărători sunt indignați că același produs importat din Grecia, de exemplu, costă de aproape două ori mai puțin - aproximativ 60 de lei un kilogram.
Dmitrii Bass a explicat de ce produsele autohtone sunt mai scumpe.
”Primul preț este întodeauna o chestiune care stârnește critici. Suntem criticați că avem prețuri mai mari decât cele la căpșunile din Grecia sau Italia. În Grecia sezonul căpșunilor s-a încheiat deja, la noi nici măcar nu a început. Noi în acest an, datorită faptului că a fost cald, am început recoltarea cu două săptămâni mai devreme. Sunt căpșuni extrasezon. Este prima roadă. Noi am făcut investiții mari și trebuie să le recuperăm. Când va fi sezonul și când se va încheia, evident că și la noi prețul va scădea treptat”, a declarat Dmitrii Bass pentru Sputnik Moldova.
Antreprenorul afirmă că întâmpină în această perioadă probleme de logistică, pentru că în anii precedenți nu era nevoit să meargă pe la casele oamenilor ca să livreze căpșuni. În acest an, din cauza pandemiei, a fost nevoit să se adapteze.
”Totuși, dacă fac un efort, reușesc să fac față și să execut toate comenzile. În principiu sunt mulțumit, pentru că vremea a ținut cu noi în acest an și avem o roadă bună”, a menționat Dmitrii Bass. Producătorul spune că fructele sale își fac loc și pe rafturile unor supermarketuri din Capitală.
El afirmă însă că e prematur să vorbim la această etapă despre rentabilitate, întrucât vârful sezonului este încă înainte, iar dacă în zilele următoare va ploua, atunci precipitațiile ar putea afecta roada.
Dmitrii Bass susține că preţul căpșunilor va scădea simțitor odată cu apariţia pe piaţă a fructelor din plantaţiile descoperite.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova