Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Este vizat acordul de împrumut din Rusia-Ce acte a solicitat CCM de la Parlament

© Sputnik / Rodion ProcaВасилий Боля Vasilii Bolea
Василий Боля Vasilii Bolea - Sputnik Moldova
Abonare
Ședința Curții Constituționale în care va fi examinată constituționalitatea acordului de creditare a Republicii Moldova de către Federația Rusă va avea loc pe data de 7 mai. Între timp, CCM a solicitat Parlamentului mai multe documente.
CCM a cerut Parlamentului să prezinte acte ce au precedat ratificarea acordului cu Rusia

Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a solicitat Parlamentului  să prezinte, până în data de 1 mai, documente ce ar reflecta modalitatea de negociere a creditului rusesc. O declarație în acest sens a fost făcută de către deputatul PSRM Vasile Bolea, în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova.

”La Parlament a venit o solicitare din partea Domnicăi Manole să fie prezentate un șir de acte care au precedat ratificarea acordului cu Federați Rusă privind împrumutul. Data prezentării este 1 mai”, afirmă deputatul PSRM Vasile Bolea.

Amintim că opoziția parlamentară a insistat și în ziua votării de către Parlament a acordului semnat de Federația Rusă și Republica Moldova ca autoritățile să spună cine a făcut parte din echipa de negociatori. Astfel, premierul Ion Chicu a menționat că Guvernul a  fost cel care a dus tratative cu Federația Rusă, evitând să dea nume concrete.

 Joi, 23 aprilie, cu votul a 56 de deputați, Parlamentul a adoptat acordul de împrumut oferit de Rusia în valoare de 200 de milioane de euro a fost ratificat.

Tot în aceași zi, Vladimir Țurcan este demis din funcția de președinte al Înaltei Curți, fiind înlocuit de magistratul Domnica Manole.

Decizia CCM vine după ce deputații din grupul Pro-Moldova, Platforma DA şi PAS, au contestat separat la Curtea Constituțională acordul de împrumut cu Federația Rusă.

Curtea Constituțională a considerat necesară suspendarea acordului din cauza faptului că după intrarea sa în vigoare nu va fi posibilă verificarea constituționalității lui.

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0