CHIȘINĂU, 27 apr - Sputnik. Pandemia de coronavirus are un beneficiu neașteptat asupra mediului încojurător. Oamenii stau acasă, iar natura ”primește o gură de aer curat”. Companiile mari nu mai pot să activeze din cauza indisponibilității muncitorilor, astfel în râuri nu mai sunt devărsate atât de multe deșeuri.
Parcurile, lacurile, râurile, pădurile nu mai sunt invadate de deșeurile pe care le lasă de obicei oamenii în urma lor. De exemplu, apa din râul Bâc este una dintre cele mai murdare din toate apele curgătoare din Moldova.
Râul care se întinde de-a lungul orașului Chișinău este un fel de groapă de gunoi în care vin toate deșeurile din Capitală. În el se scurg deșeuri dubioase ce vin din mai multe întreprinderi din Capitală, se spală mașini, se aruncă sticle și resturi de mâncare.
De apropate două luni și râul Bâc a ”respirat”. Apa străvezie nu a fost niciodată o caracteristică pentru acest râuleț, care a ajuns deja un pârâu. Acum a devenit mai limpede ca niciodată.
”Această limpezire a apei se datorează mai degrabă inactivităților întreprinderilor mari. În jur de 50 de întreprinderi deversează lichide netratate direct în râu de asta și apa devine atât de toxică și tulbure. Râul Bâc are câțiva afluneți și deșeurile sunt deversate în ei. În perioada asta de autoizolare întreprinderile mari nu au activat și respectiv nu au mai produs deșeuri. Acest lucru a făcut ca apa să fie mai puțin poluată”, a precizat pentru Sputnik Moldova președintele organizației teritoriale a Mișcării Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba.
Unii internauți spun că în râul Bâc au fost văzuți pești. Potrivit președintelui organizației teritoriale a Mișcării Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba, fauna din râul Bâc a murit încă în 2013. De atunci el nu a mai văzut pești în acest râuleț.
”În iazurile care se află mai sus de râul Bâc există două - trei specii de pești și probabil aceștia au migrat în râu. Din 2013 în Bâc nu au mai fost văzuți pești. Nici broastele nu mai trăiesc acolo pentru că apa este foarte toxică”, a precizat pentru Sputnik Moldova președintele organizației teritoriale a Mișcării Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba.
Adevărul este că mai pot fi observate unele deșeuri lăsate la voia întâmplării, dar faptul că apa a devenit mai lipede poate fi observat cu ochiul liber.
După ce au fost reluate activitățile mai multor întreprinderi, apa ar putea ușor să se transforme din nou în una tulbure.
Pentru a reduce poluarea apei din râul Bâc, autoritățile municipale au lua mai multe măsuri de-a lungul timpului. Au închis spălătoriile auto care deversau ape uzate în râu și au amendat administratorii întreprinderilor care aruncau ape netratate în afluenții Bâcului.
Apa din râul Bâc este extrem de poluată. Asta au arătat numeroase probe prelevate din fluviu. Acest lucru se datorează în mare parte apelor uzate care sunt deversate în râu.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova