Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât de mult ne va afecta pandemia: În Moldova crește numărului șomerilor

© Sputnik / OsmatescoAla Darovannaia
Ala Darovannaia  - Sputnik Moldova
Abonare
Deputatul Ala Darovannaia spune că în contextul crizei pandemice și a măsurilor luate de autorități, numărul de șomeri va crește, dar nu în măsura în care au estimat unii experți. Specialiștii vorbesc despre o cifră de peste 100 de mi de șomeri.
Cât de mult va afecta pandemia, în Moldova, creșterea numărului de șomeri

Deputatul declară că în această perioadă avem înregistrați peste 5000 de șomeri care beneficiază de ajutor de șomaj.

„Guvernul a modificat în perioada stării excepționale condițiile de aplicare pentru ajutorul de șomaj și a extins categoriile de persoane beneficiare, chiar dacă aceste persoane nu corespund criteriilor de acordare a ajutorului de șomaj. De acești 2775 de lei beneficiază și persoanele care revin de peste hotare, indiferent de faptul dacă au sau nu realizat stagiu de cotizare pe teritoriul Republica Moldova. Toate aceste facilități sunt valabile până la data de 15 mai”, a precizat Ala Darovannaia.

Сергей Пушкуца - Sputnik Moldova
Politică
Suportul statului: Ajutor de șomaj majorat și scutirea de taxă a titularilor de patentă
Totodată, deputatul mai spune că nu ar fi de acord cu estimările că în perioada următoare numărul de șomeri în Moldova ar crește exponențial. Unii experți susțin că numărul persoanelor care vor ajunge în șomaj va trece de 100 de mii.

”Referitor la numărul de șomeri, nu ași fi de acord că el va crește brusc. Dacă admitem că aceasta se va întâmpla, Guvernul a prevăzut o suplinire a fondului de șomaj cu 200 de milioane de lei. Noi nu putem să-l majorăm mai mult decât ne permite legislația. Sper să nu avem mulți șomeri, chiar dacă tendințele sunt în creștere. Nu aș fi de acord nici cu ideea că din cei aproximativ 800 de mii de salariați care contribuie la fondul social și cel din medicină, jumătate vor rămâne fără lucru. Guvernul, în rectificarea de buget, nu a redus proiectele investiționale tocmai pentru a asigura cetățenii cu locuri de muncă”, a punctat deputatul.

Datele Biroului Național de Statistică arătau că la începutul anului 2020 în Moldova erau peste 35 de mii de șomeri.

Fluxul de știri
0