Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

„Delicii cu Săndel” – povestea băiețelului de nici cinci ani, pasionat de gătit - Video

© Photo : Natalia SpînuDelicii cu Săndel
Delicii cu Săndel - Sputnik Moldova
Abonare
În timp ce unii copii la vârsta de cinci ani nu se pot desprinde de jucării sau activități pentru pici, Săndel Spînu este implicat în ”munci” pentru maturi. Să-i cunoaștem povestea.

CHIȘINĂU, 25 apr – Sputnik. Săndel Spînu este un băiețel de care te îndrăgostești de la prima vedere. Vorbește mult și râde de-a dreptul fermecător. Dar nu despre asta este povestea lui. La nici cinci anișori, pe care-i va împlini pe la sfârșitul lunii iunie, Săndel a devenit „vedetă”. Am scris cuvântul între ghilimele nu pentru că nu ar fi, dar pentru că nu-și dorește. În mintea sa de copil, Săndel crede că „vedetă” e o meserie, iar lui îi place să facă altceva.

„După ce au apărut video cu Săndel pe rețelele de socializare și după comentariile din ce în ce mai multe, i-am spus într-o zi: „Săndel, tu ești vedetă!”. Cu ochișorii triști mi-a spus că el nu vrea să fie vedetă, el vrea să gătească”, ne povestește mama copilului, Natalia Spînu.
© Photo : Natalia SpînuDelicii cu Săndel
„Delicii cu Săndel” – povestea băiețelului de nici cinci ani, pasionat de gătit - Video - Sputnik Moldova
Delicii cu Săndel

Așadar, pasiunea cea mare a lui Săndel este bucătăria, sau mai exact activitățile din bucătărie. Și nu întâmplător, ci pentru că mamei lui îi place foarte mult să gătească, iar cea mai mare parte a timpului o petrece în bucătărie, cu Săndel în preajmă. Prima tentativă a viitorului chef a fost să spargă ouă pentru clătite, apoi a insistat să amestece el ingredientele.

„Primul preparat gătit integral de Săndel au fost biscuiții de turtă dulce pentru Moș Crăciun. A fost foarte entuziasmat să prelucreze aluatul, mai ales că îi place să modeleze din plastilină. Iar decoratul cu glazură a fost o încântare pentru el și o mare provocare pentru mine. Bucătăria, plină de vase, s-a transformat atunci într-un curcubeu de glazură”, ne-a spus Natalia.

© Photo : Natalia SpînuDelicii cu Săndel
„Delicii cu Săndel” – povestea băiețelului de nici cinci ani, pasionat de gătit - Video - Sputnik Moldova
Delicii cu Săndel

Și pentru că părinții nu se puteau bucura doar ei de noua activitate a copilului, dar și la insistența familiei și a prietenilor, au decis să împartă această bucurie cu toată lumea. Așa a apărut pe Facebook pagina „Delicii cu Săndel”.

„În primăvară, Săndel a mai gătit un cheesecake. Am plasat foto și video pe pagina mea de Facebook și în grupurile culinare. A făcut furori postarea mea și atunci am decis să-i personalizez activitatea pe o pagină a lui”, ne spune vădit emoționată mămica băiețelului.

Și ca orice mamă care își vede copilul unic în lume, Natalia a decis să treacă la rețete mai complicate. Dar nu de aceiași părere a fost și Săndel. E totuși un copil de doar cinci anișori, care se plictisește, care vrea culoare, animație și mereu ceva nou.

© Photo : Natalia SpînuDelicii cu Săndel
„Delicii cu Săndel” – povestea băiețelului de nici cinci ani, pasionat de gătit - Video - Sputnik Moldova
Delicii cu Săndel

„Am început să creăm ceva mai simplu, gustos, adaptat posibilităților unui copil. Îi place înghețata, așa că n-am mai așteptat perioada caniculară și am pregătit recent înghețată homemade, sănătoasă și accesibilă, din doar două ingrediente, iaurt și fructe congelate”, ne-a mai spus mama lui Săndel.

Băiatului îi mai place să pregătească hot-dog, pizza, cartofi pai și alte delicii pe placul copiilor. După munca de bucătar, evident că vine și pofta de mâncare, iar bucatele pe care le gătește cu mânuțele sale sunt cele mai delicioase și le savurează cu plăcere.

E impresionat de rezultate și chiar arată la cameră cum sunt preparatele în interior și ce aspect frumos au.

© Photo : Natalia SpînuDelicii cu Săndel
„Delicii cu Săndel” – povestea băiețelului de nici cinci ani, pasionat de gătit - Video - Sputnik Moldova
Delicii cu Săndel

Natalia are rol dublu lângă băiatul ei bucătar. Pe lângă faptul că îl ajută cu ingredientele, aceasta trebuie să și filmeze întregul proces, care uneori durează mai bine de o oră. Săndel nu e un simplu bucătar, el este și un bun profesor. Descrie pe pași fiecare rețetă pe care o pregătește.

„Să știi că deși avem doar câteva luni de când filmăm aceste vloguri, observ cum exprimarea sa devine mai liberă, nu se mai teme de cameră. Cel mai amuzat e că atunci când filmez unele momente obișnuite din viața lui, Săndel intervine cu renumita frază, „abonați-va la pagina „Decii cu Săndel”, povestește râzând Natalia Spînu.

Ca să nu se plictisească, Săndel gătește odată în două săptămâni. Dar ca să nu-i treacă dragostea pentru gătit, mama lui îl implică la aranjarea meselor.

„Nu vreau să-l solicit prea mult, pentru că simte și el efectele statului în casă, nu prea are chef de multe lucruri, vrea afară”, ne-a mai spus mămica lui Săndel.

Cum spuneam la început, Săndel Spînu e un copil foarte energic care mereu o să-și găsească o ocupație, chiar și acum în izolarea la domiciliu.

Am întrebat-o pe Natalia dacă ar accepta ca feciorul ei să devină bucătar.

„Cred că este important să-i dai copilului cât mai multe posibilități de a se dezvolta, de a încerca diverse domenii. Nu există profesii bune sau mai puțin bune. Există profesioniști în toate domeniile, așa că dacă și-ar dori să devină bucătar chef, desigur îl vom încuraja”, povestește tânăra mămică.

Nu știm ce cale va alege micuțul nostru bucătar. Cert este că va merge și la o școală muzicală, pentru că are tată viorist. Poate se va face jurnalist ca mama lui, or primii pași în acest dmeniu i-a făcut participând la o emisiune radio pentru preșcolari.

Iar dacă nu știți ce să gătiți, dar mai ales cum să faceți acest lucru într-un mod creativ, inspirați-vă direct din pagina bucătarului „Delicii cu Săndel”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0