Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Economist, despre importanța creditului rusesc și spectacolele ideologice

© Sputnik / OsmatescoRoman Chircă
Roman Chircă - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituțională a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare, a Legii privind acordarea de către Federația Rusă a unui credit Republicii Moldova, document care a fost ratificat joi de către Parlamentul de la Chișinău.
Economist, despre importanța creditului rusesc și spectacolele ideologice

Economistul Roman Chircă susține însă că banii de la Federația Rusă sunt extrem de importanți pentru Republica Moldova, iar condițiile în care Federația Rusă e dispusă să ofere aceste surse financiare sunt destul de avantajoase pentru țara noastră. Problema însă este de alt gen, spune economistul, s-a trecut la spectacole ideologice.

”Acest subiect a intrat în partea ideologică și e regretabil acest lucru. Orientarea ideologică și creditul rusesc nu au nimic în comun. Republica Moldova se afla într-o incertitudine destul de mare din punct de vedere al finanțării bugetului de stat. Trecerea în zona politică, precum că asta ar aduce o influență mai mare a Federației Ruse, este un acvariu de dispute politice care are dramaturgia proprie”, spune Chircă.

Totodată, economistul Roman Chircă spune că modalitatea sau condițiile în care Federația Rusă a decis să ofere acest credit Republicii Moldova avantajează foarte mult țara noastră.

”Acest credit de 200 de milioane de euro însemna 2 la sută din PIB. Acest acord a fost semnat foarte repede, cu un text vag, adică fără obligații concrete, ceea ce avantajează foarte mult Republica Moldova”, mai adaugă Roman Chircă.

Expertul mai spune că acordul semnat de Republica Moldova și Federația Rusă nu obligă țara noastră la nimic, iar speculațiile că s-ar încerca stingerea datoriei pe care o are Transnistria la gaz sunt fără sens.

Amintim că joi Parlamentul a aprobat în prima și a doua lectură, cu 56 de voturi, acordarea împrumutului de 200 de milioane de euro de către Federația Rusă. La câteva ore însă, Curtea Constituțională a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare a Legii privind acordarea de către Federația Rusă a unui credit Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0