Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Veaceslav Ioniță explică de ce împrumutul rusesc este indispensabil Moldovei

© Sputnik / Miroslav RotariVeaceslav Ioniță
Veaceslav Ioniță - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituţională a suspendat Legea privind ratificarea acordului cu Rusia, prin care ţara noastră urma să primească un credit de 200 de milioane de euro. De ce acest împrumut este indispensabil Moldovei.
Veaceslav Ioniță explică de ce împrumutul rusesc este indispensabil Moldovei

Curtea Constituțională a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare, a Legii privind acordarea de către Federația Rusă a unui credit Republicii Moldova. Aceasta se întâmplă după ce joi Parlamentul de la Chișinău a votat documentul în două lecturi. Până când Înalta Culte va examina detaliat sesizarea depusă de grupul Pro Moldova și va fi luată o decizie finală în acest sens, ne punem întrebarea de unde va lua țara noastră bani pentru a acoperi deficitul bugetar. Care, de altfel, nu este mic.

Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, pentru a acoperi gaura bugetară provocată de COVID-19, Guvernul de la Chișinău ar trebui să se împrumute cu cel puțin 500 de milioane de dolari.

„Anul acesta, Guvernul Republicii Moldova, ca și multe alte țări ale lumii, are o problemă mare. Criza va lovi dur asupra bugetului de stat, asupra populației și asupra agenților economici, veniturile vor scădea cu cel puțin 7 miliarde de lei. Pentru a face față situației, Guvernul ar trebui să se împrumute anul acesta cu cel puțin 500 de milioane de dolari, deși cifra optimă ar fi de 700-800 de milioane de dolari”, spune Veaceslav Ioniță.

Făcând referire la condițiile împrumutului rusesc, economistul spune că acestea nu sunt dure, în plus, țara noastră nu are alte soluții.

„Mulți spun că dobânda de 2% a creditului oferit de Federația Rusă este mare. Totul depinde cu ce compari. Dacă e să comparăm cu banii oferiți de FMI, la care dobânda este de 0,25%, adică practic fără dobândă, da, este mare, dar problema este că de la FMI nu poți lua foarte mulți bani. Dacă am putea lua de la FMI 800 de milioane de dolari, desigur că-i luăm pe toți, dar FMI ne poate da maxim 235 de milioane de dolari. În cazul de față, altă soluție nu este”, adaugă Veaceslav Ioniță.

Amintim că, joi, 23 martie, socialiștii și democrații au aprobat în prima și a doua lectură Acordul de ratificare împrumutului de 200 de milioane de euro de la Federația Rusă. La câteva ore însă, Curtea Constituțională a suspendat documentul aprobat, inclusiv procedura de intrare în vigoare în vigoare a acestuia acțiunea, după ce grupul parlamentar Pro Moldova a depus o sesizare în acest sens. 

Fluxul de știri
0