Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Mihai Ciocanu: Spitalele au fost și vor fi cele mai mari surse de infecție de pe mapamond

© Sputnik / OsmatescoMihai Ciocanu
Mihai Ciocanu - Sputnik Moldova
Abonare
Mai mulți experți în domeniu medical trag semnale de alarmă și spun că spitalele ar putea deveni adevărate ”pepiniere” de infecție cu noul tip de coronavirs.
Mihai Ciocanu: Spitalele au fost și vor fi cele mai mari surse de infecție de pe mapamond

Directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu, a declarat în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova că spitalele, într-adevăr, au fost și vor fi surse de infecții. Și nu e vorba doar despre Republica Moldova, acest lucru este valabil în cazul tuturor instituțiilor medicale de pe glob.

”Eu vreau să afirm foarte tranșant: spitalele au fost și vor fi cele mai mari surse de infecție de pe mapamond. Chiar și în situații non-COVID, în spitale riscul de a te infecta este mult mai mare decât acasă. Asta nu se întâmplă doar la noi”, spune directorul Institutului de Medicină Urgentă.

Mihai Ciocanu afirmă că 15 cadre medicale de la Institutului de Medicină Urgentă au fost infectate cu noul tip de coronavirus, însă paradoxul este că nu s-au infectat medicii din prima linie care oferă ajutor nemijlocit bolnavilor de COVID-19, ci personalul din alte secții, acolo unde vin bolnavi cu diferite maladii.

Ala Tocarciuc - Sputnik Moldova
Ce greșeli trebuie evitate în spitale pentru a micșora numărul de infectați cu COVID-19

”În secția de reanimare, unde se tratează pacienții critici cu diagnosticul COVID-19, nu am avut niciun caz de contaminare a cadrelor medicale. Însă, în secțiile non-COVID și în departamentul de primire urgentă, avem 15 persoane contaminate. De aceea, respectarea tuturor regulilor: costume, ochelari, ecrane, măști și alte lucruri oferă o protecție mare”, spune Mihai Ciocanu. 

Directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu, menționează că medicii, dar și pacienții din cadrul instituției pe care o conduce sunt testați la COVID–19. El afirmă că rezultatele testelor făcute inițial pot fi negative, iar cele făcute ulterior pot ieși pozitive. De aceea, este important ca testele să fie efectuate după apariția simptomelor. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0