Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Istoria paradelor Victoriei din Piața Roșie

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaМосква. 24 июня 1945 года. Парад Победы на Красной площади. Советские солдаты бросают фашистские знамёна к подножью Мавзолея В.И.Ленина.
Москва. 24 июня 1945 года. Парад Победы на Красной площади. Советские солдаты бросают фашистские знамёна к подножью Мавзолея В.И.Ленина. - Sputnik Moldova
Abonare
Paradele trupelor armate de Ziua Victoriei au devenit un factor de consolidare a societății, de promovare a patriotismului și a respectului pentru munca militară. De această părere este expertul militar Alexandr Hrolenko.

Decizia conducerii Rusiei de a amâna organizarea paradei cu prilejul Zilei Victoriei pentru o dată ulterioară în 2020 este una echilibrată și optimă pentru menținerea sănătății multor mii de oameni în contextul extinderii pandemiei COVID-19. Totuși, schimbarea datei pentru desfășurarea paradei nu va fi ușoară.

Президент РФ В. Путин провел заседание Совбеза РФ - Sputnik Moldova
Rusia
Putin: Desfășurarea Paradei Victoriei este amânată

Președintele rus Vladimir Putin a dat indicație ca să fie amânată parada militară din Piața Roșie din Moscova, paradele din alte regiuni ale Federației Ruse și alte evenimente de masă prilejuite aniversării a 75 de ani de la Marea Victorie, inclusiv marșul Regimentului Nemuritor. Liderul rus nu a anunțat datele la care vor avea loc aceste evenimente, dar a promis că vor avea loc anul acesta.

Anterior, Ministerul rus al Apărării și autoritățile orașului Moscova au examinat opțiunea de a organiza o paradă militară pe 9 mai, fără invitați și spectatori direct (difuzată la televizor). Dar veteranii, organizatorii Regimentului Nemuritor și ale altor evenimente publice au propus să amâne sărbătorirea Zilei Victoriei.

Pregătirea și desfășurarea paradei militare principale a țării pe Piața Roșie este un eveniment complex care durează câteva luni și costă miliarde de ruble. Schimbarea în timp a paradei pentru o altă dată nu este mai puțin complicată din punct de vedere tehnic, psihologic și va costa scump din punct de vedere financiar.

Spectacolul militar este doar vârful vizibil al aisbergului, dar mai este și rezultatul efortului depus pe parcursul a multe zile de zeci de mii de oameni și o logistică impresionantă.

În mod tradițional, la începutul lunii aprilie, mai mult de 15 mii de militari din diferite colțuri ale Rusiei încep pregătirile pentru Parada Victoriei pe terenul de pregătire din Alabino, de lângă Moscova. De exemplu, 1.500 de ofițeri și cadeți ai Academiei Forțelor Aeriene Jukovski și Gagarin au fost transferați de la Voronej în Regiunea Moscovei cu mai multe zboruri efectuate de Il-76 ale aviației militare de transport. Pentru organizarea activităților și a procesului educațional continuu de specialitate, împreună cu cadeții au sosit și comandanții unităților miliare, profesorii din cadrul a douăzeci de facultăți și specialiști ai serviciilor de asigurare logistică. Alte universități și formațiuni militare asigură un contingent de 450 de persoane pentru paradă, dar organizarea și algoritmii sunt la fel de complecși.

© Sputnik / Фотохост-агентство / Accesați arhiva multimediaRepetiție generală a paradei militare pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a Victoriei în Marele Război pentru apărarea Patriei din 1941-1945
Istoria paradelor Victoriei din Piața Roșie - Sputnik Moldova
Repetiție generală a paradei militare pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a Victoriei în Marele Război pentru apărarea Patriei din 1941-1945

Pregătirea aranjării ”casetelor” de paradă în punctele de desfășurare permanentă a trupelor și universităților începe în decembrie-ianuarie. Astfel, se realizează o unitate incredibilă și coerență a sistemului militar. Pe lângă coloanele pedestre la paradă participă echipajele de echipament militar terestre și de aviație, în total fiind antrenate 400 de unități. De regulă, pe terenul de pregătire din Alabino, lângă Moscova, au loc peste 10 repetiții „test” ale paradei, iar apoi trei generale la Moscova (la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai). Până la 15 aprilie a acestui an, patru cursuri de aviație au avut deja loc în Regiunea Moscova - cele mai importante în ceea ce privește organizarea și respectarea măsurilor de siguranță a traficului aerian.

Tradiții militare

Paradele Victoriei au devenit anuale relativ recent. După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, astfel de evenimente erau mai des organizate cu prilejul sărbătorilor socialiste - Ziua Muncii (1 mai) sau a aniversării Revoluției din octombrie (7 noiembrie). Probabil, din cauza încărcăturii organizatorice imense și a costurilor ridicate din URSS, paradele militare pe Piața Roșie în cinstea Zilei Victoriei au avut loc doar de patru ori - în 1945, 1965, 1985 și 1990.

Astăzi pare incredibil, dar după 1945, timp de 20 de ani, la Moscova nu au existat parade militare de Ziua Victoriei.

În 1947, Prezidiul Sovietului Suprem al URSS a decis ca ziua de 9 mai să fie zi lucrătoare (timp de 17 ani) și abia în 1965 Ziua Victoriei a devenit din nou o sărbătoare (Stindardul Victoriei a fost scos pentru prima dată, iar Moscova a primit titlul de „Oraș Erou”).

© Sputnik / Yevgeny KhaldeiStindardul Victoriei arborat în Berlin
Istoria paradelor Victoriei din Piața Roșie - Sputnik Moldova
Stindardul Victoriei arborat în Berlin

Conflictul istoric se încearcă a fi explicat prin condițiile dure ale politicii externe și situația politică internă din țară de la sfârșitul anilor 40 și 50 ai secolului trecut. Războiul rece începuse deja, toate forțele și mijloacele au fost aruncate pentru a consolida apărarea. Autoritățile apreciau parțial faima populară a mareșalului Victoriei Gheorghi Jukov. Iar durerea pierderilor a fost prea mare - văduvele și copiii a milioane de soldați ai Armatei Roșii care au murit în război au avut prioritate, iar ziua de 9 mai era percepută ca zi de pomenire și de întristare. Pentru mulți din spațiul post-sovietic, această sărbătoare are loc și astăzi „cu lacrimi în ochi”. Istoricii încă polemizează despre numărul oamenilor sovieticilor care au murit în război, numind cifre de până la 28 de milioane de oameni.

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Accesați arhiva multimediaRostislav Dmitrievici Bitianov, veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial, se înscrie pe peretele Reichstag în panorama istorică și de artă „Bătălia pentru Berlin”
Istoria paradelor Victoriei din Piața Roșie - Sputnik Moldova
Rostislav Dmitrievici Bitianov, veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial, se înscrie pe peretele Reichstag în panorama istorică și de artă „Bătălia pentru Berlin”

Oricum, după 20 de ani de la război, a crescut o generație de oameni sovietici care nu știau ororile războiului, veteranii vii nu au influențat atât de activ mințile tinerilor.

Paradele solemne ale trupelor în ziua victoriei au început să unească societatea într-o măsură mai mare, să genereze patriotism și respect pentru munca militară.

În Rusia, paradele din 9 mai au ajuns să fie organizate cu regularitate din 1995, iar aviația militară a reluat participarea sa la sărbători în 2005.

Timpul nu este atotputernic

La Moscova, pe 9 mai 1945, nu a existat o paradă militară și garoafe roșii, orășenii, pur și simplu, s-au bucurat, au plâns, s-au îmbrățișat în stradă cu oameni necunoscuți.

© Sputnik / Mikhail Ozerskiy9 mai 1945 la Moscova
Istoria paradelor Victoriei din Piața Roșie - Sputnik Moldova
9 mai 1945 la Moscova

Parada trupelor sovietice de la Berlin a avut loc pe 4 mai 1945 la Poarta Brandenburgului, primindu-l pe comandantul său militar al Berlinului, generalul Nikolai Berzarin. Prima paradă a Victoriei de la Moscova a avut loc pe 24 iunie 1945 sub comanda mareșalului Konstantin Rokossovski, iar gazdă a evenimentului a fost mareșalul Gheorgi Jukov. Au participat 12 regimente mixte - de pe 10 fronturi, Marina și Comisariatul Poporului de Apărare. În total, peste 12 mii de militari care s-au distins în bătălii - Eroi ai Uniunii Sovietice și cavaleri ai Ordinului Gloriei. La finalul paradei, 200 de stindarde ale trupelor naziste învinse au fost aruncate pe zidul Kremlinului.

Rețineți că, în același an, 16 septembrie, în Harbin-ul chinez, a avut loc o paradă a trupelor sovietice dedicată Victoriei asupra Japoniei.

Nu există parade identice, fiecare are specificul său, dar pe 9 mai 1995, pe Piața Roșie a fost reconstituită parada Victoriei istorice din 1945. Regimentele combinate de veterani au reprezentat toate cele 10 fronturi ale anilor de război cu steagurile lor de luptă.

Iar pe 19 mai a fost adoptată o lege federală, potrivit căreia paradele militare ale Victoriei se desfășoară anual la Moscova, orașe-erou, și în orașele desfășurării sediului cartierelor militare, flotelor, armatelor armate combinate și flotilei caspice.

De-a lungul anilor, paradele militare au devenit mai complexe și spectaculoase - atât din punct de vedere tehnologic, cât și politic. În 2005 s-a sărbătorit a 60-a aniversare a victoriei și, pentru prima dată, au fost prezenți nu numai câștigătorii, ci și veteranii Wehrmachtului care au ajuns împreună cu cancelarul german Gerhard Schroeder. La paradă au participat 4 mii de veterani de război ruși și 7 mii de militari activi.

© Sputnik / Alexander Vilf / Accesați arhiva multimediaMilitar în cabina unei mașini blindate ”Tigr” la parada militară din Piața Roșie dedicată celei de-a 74-a aniversări a Victoriei în Al Doilea Război Mondial
Istoria paradelor Victoriei din Piața Roșie - Sputnik Moldova
Militar în cabina unei mașini blindate ”Tigr” la parada militară din Piața Roșie dedicată celei de-a 74-a aniversări a Victoriei în Al Doilea Război Mondial

Echipamente militare grele din Rusia, inclusiv tancurile Iskander OTRK și T-90, au marșat pentru prima dată pe Piața Roșie în mai 2008. Personalul militar străin din Marea Britanie (evenimentele comemorative sunt organizate în 8 și 9 mai în această țară), SUA, Franța, Polonia și țările CSI (75 de persoane din fiecare țară) au participat la parada din Piața Roșie pe 9 mai 2010. Numărul record de personal militar a fost prezent la parada din 2011 - 20 de mii de militari. La parada victoriei din 2014, au participat cavalerii regimentului prezidențial (anterior al Kremlinului) al Serviciului de Gardă Federală, iar în 2015 și cazacii din Kuban.

În ceea ce privește anulările rapide sau transferurile în timp ale unor ritualuri militare, acest lucru s-a întâmplat în ziua victoriei. De exemplu, la 24 iunie 1945, din cauza condițiilor meteorologice, partea aeronavei din paradă a fost anulată.

S-a întâmplat și în 2017 și 2019. Victoria nu va fi umbrită din această cauzp. Ori când ar avea loc parada militară cu prilejul aniversării a 75 de ani de la Victoria Uniunii Sovietice în Marele Război pentru apărarea Patriei, istoria noastră comună nu poate fi ”mutată” și nici rescrisă: 8 mai 1945 la 22:43 CET (9 mai la 0:43 ora Moscovei) în suburbiile Berlinului, Mareșalul Wilhelm Keitel, reprezentanții Luftwaffe, colonelul general Stumpf și Kriegsmarine, amiralul von Friedeburg, au semnat actul de predare completă a Germaniei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0