Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Forfotă mare în gospodăriile de la sate: Gospodinele se pregătesc de Paști

© Sputnik / Miroslav RotariПасхальная ярмарка в центре Кишинева
Пасхальная ярмарка в центре Кишинева  - Sputnik Moldova
Abonare
La sate pregătirile pentru Paști sunt în toi. Gospodinele coc cozonacii, iar gospodarii fac curătenie în curte.

CHIȘINĂU, 17 apr - Sputnik. Aroma de cozonaci se simte astăzi în toate gospodăriile din Moldova. Pregătirile au început de în Joia Mare. Gospodinele au încins cuptoarele, au copt pasca și au vopsit ouă. Chiar dacă în acest an sărbătorile pascale se vo desfășura într-un cerc foarte restrâns, femeile nu au putut să nu gătească tradiționalul cozonac și să gătească bucate alese. 

Elena Chiorescu a început pregătirile pentru Paști încă de săptămână trecută. A făcut curățenie generală în casă și a cumpărat toate produsele necesare pentru a pregăti bucate pentru masa de sărbătoare. Gospodina spune că în acest an nu va merge la biserică întrucât preotul va veni pe la poarta fiecărui creștin și va sfinți cozonacul. 

”În acest nu vom putea să ne bucurăm pe deplin de sărbători pentru că nu vom putea să ne revedem toți oamenii dragi. Nu am putut să nu pregătesc nimic pentru această sărbătoare. Ne dorim și noi măcar puțin să miroase a cozonac în casă”, a precizat Elena Chiorescu pentru Sputnik Moldova. 
© Sputnik / Doina ChiorescuGospodinele se pregătesc de Paști
Forfotă mare în gospodăriile de la sate: Gospodinele se pregătesc de Paști - Sputnik Moldova
Gospodinele se pregătesc de Paști

Gospodina spune că a pregătit cozonacul în Joia Mare, așa cum este tradiția. Astăzi urmează să vopsească ouăle și să gătească unele bucate pentru masa de sărbătoare. 

”Pasca trebuie framântată din făină de calitate înaltă. Spre deosebire de cozonac, care este dulce, pască se face cu umplutură de brânză, neapărat de vaci. În mijloc se face semnul crucii”, a precizat Elena Chiorescu.

Pasca, rumenă și frumoasă, și ouăle roşii vor fi puse în coşul de Paște pentru a fi sfinţite în Noaptea Învierii. Gospodina spune că în acest an va sfinți pasca în condiții mai speciale, întrucât enoriașii nu vor avea voie să meargă la biserică din cauza epidemiei COVID-19. Coșul de Paști va fi pus la poartă, iar preotul va sfinți bucatele. După ce toată familia va mânca sfințit, cu toții se vor așeza la masa de sărbătoare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0