Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum se descurcă medicii de familie cu bolnavii de COVID-19 izolați la domiciliu

© Photo : Facebook / Liliana Iasan Liliana Iașan
Liliana Iașan - Sputnik Moldova
Abonare
Tratamentul bolnavilor cu forme ușoare de COVID-19 la domiciliu îi împovărează și mai mult pe medicii de familie. Cum se descurcă ei cu noua sarcină?
Cum se descurcă medicii de familie cu bolnavii de COVID-19 izolați la domiciliu

Directorul Asociației Medicale Teritoriale Buiucani, Liliana Iașan, a povestit în cadrul emisiunii ”ATITUDINI” despre responsabilitățile medicilor de familie în contextul tratamentului la domiciliu a bolnavilor cu forme ușoare de COVID-19.

”AMT Buiucani are 8 bolnavi de COVID-19 care fac tratament la domiciliu, cu vârste cuprinse între 4 și 46 de ani. Avem doi copii cu vârsta de 4 ani, care sunt din focar, dar nu au fost confirmați cu COVID-19. Mama unui copil este internată. Copilul a făcut febră doar o zi. Tatăl a refuzat spitalizarea”, a relatat Liliana Iașan.

De trei ori pe zi, lucrătorii medicali monitorizează starea de sănătate a bolnavilor. De asemenea, pacienții sunt încurajați să apeleze medicul de familie sau asistentul medical de fiecare dată când necesită să facă precizări cu privire la tratament, regim alimentar și măsurile de protecție pe care trebuie să le respecte la domiciliu.  

”Monitorizăm, la telefon, de trei ori pe zi temperatura corpului, frecvența respiratorie, dificultățile de respirație, evoluția tusei. Evident, îi încurajăm pe pacienți să ne sune sau să ne scrie și în afara orelor stabilite pentru monitorizare, dacă au unele plângeri”, a precizat Liliana Iașan.

Medicii de familie prescriu tratamentul bolnavilor cu forme ușoare de COVID-19 izolați la domiciliu. Medicamentele sunt eliberate în farmacii, fără rețetă medicală.

”Este un tratament simptomatic. Pacientul administrează paracetamol la o febră mai mare de 38. Dacă febra nu cedează după trei administrări, acesta anunță medicul de familie sau serviciul 112. De asemenea, bolnavii fac spălături ale cavității nazale și bucale, cu soluții hipertonice sau saline”, a menționat Liliana Iașan.

De asemenea, medicii de familie comunică bolnavilor cu forme ușoare de COVID-19 tratați la domiciliu semnele la care trebuie să reacționeze imediat.

”Un semn alarmant este creșterea frecvenței respirației. De aceea, instruim pacienții ce înseamnă frecvența respirației, când trebuie să fie îngrijorați, în caz de necesitate ne vom strădui să le oferim la domiciliu dispozitivul medical de măsurare a frecvenței respirație”, a specificat Liliana Iașan.

Mai multe detalii aflați din fișierul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0