Joia Mare 2020: ziua în care a avut loc Cina cea de Taină

© REUTERS / Stefano Rellandini Посетители рассматривают картину "Тайная вечеря" в церкви Санта-Мария-делле-Грацие, Милан, Италия
Посетители рассматривают картину Тайная вечеря в церкви Санта-Мария-делле-Грацие, Милан, Италия - Sputnik Moldova
Abonare
Este ziua din Săptămâna Patimilor în care Mântuitorul și-a anunțat apostolii că printre ei se află cel care L-a vândut, apoi le-a arătat acestora, folosindu-se de apă și de vin, cum urmează să fie jertfit.

BUCUREȘTI, 16 apr – Sputnik, Georgiana Arsene. Joia Mare este o zi plină de semnificații. Această zi mai este numită și Joia Neagră și, alături de Cina cea de Taină, mai sunt prăznuite alte trei evenimente. Este vorba despre sfânta spălare a picioarelor, rugăciunea din Grădina Ghetsimani și Vânzarea Domnului.

Распятие и свечи - Sputnik Moldova
Joia Mare sau Denia celor 12 evanghelii - semnificația zilei
Preoții citesc în dimineața acestei zile Ceasurile al treilea, al șaselea și al nouălea, apoi Obednița și Vecernia unită cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. După care binecuvântează prescura care va fi folosită la împărtășirea bolnavilor și a pruncilor din tot cursul anului. Această prescură, numită Sfânt Agneț, va fi sfărâmată, uscată și pregătită în ziua de marţi din Săptămâna Luminată, la Utrenie, apoi așezată în Sfântul Chivot ce se află pe Sfânta Masă, informează romaniatv.net.

Tradiții și superstiții în Joia Patimilor

Se crede că în această zi, sufletele celor adormiți vin și se așază la streșinile caselor lor. Acesta este motivul pentru care azi nu se mătură, ca să nu se facă mult praf și să se arunce în gurile celor plecați dintre noi.

Cuvuclia Mormântului Mântuitorului din catedrala Învierii de la Ierusalim - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna aprilie
La țară, iarna se toarce lâna, inul, cânepa și apoi, din ele, se țes haine. Lucrul trebuia terminat până la Paște, fiindcă atunci se îmbracă hainele noi. Până în Joia Mare, gardul trebuia să fie refăcut, iar gunoiul din gospodărie adunat și ars.

Muncile primăverii trebuie şi ele să fie terminate înainte de ziua Învierii Domnului.

De asemenea, Joia Mare este ziua dedicată pregătirii cozonacilor şi păştii şi vopsirii ouălor. Se spune că ouăle înroşite în această zi nu se strică tot anul. Mai există credinţa că ouăle vopsite în Joia Neagră şi mâncate de Paşte apără de necazuri, iar coaja lor, îngropată în pământul păşunilor, apără vitele de deochi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0