Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Opinie: Mulți medici pe care i-a prins pandemia în țară aveau actele pregătite de plecare

© Sputnik / Victor IovvaRodica Rusu Gramma
Rodica Rusu Gramma - Sputnik Moldova
Abonare
Unii medici se plâng de faptul că sunt ”dezarmați” în lupta contra pandemiei de coronavirus. Mai exact, nu au măști de calitate, mănuși și alte echipamente vitale. Ministerul Sănătății însă dă asigurări că medicii sunt protejați și îi numește eroi naționali.
Opinie: Mulți medici pe care i-a prins pandemia în țară, aveau actele pregătite de plecare

Conferențiarul universitar la USMF Rodica Rusu Gramma a declarat în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova că medicii din țara noastră ar dori să aibă o mai mare susținere, inclusiv în ceea ce ține de salarizare, întrucât la ora actuală remunerarea lor este egală cu salariul unei persoane fără studii superioare.

”Mulți dintre medicii pe care astăzi i-a prins pandemia în Moldova, aveau actele pregătite pentru plecare. Pandemia i-a oprit. Medicii, acum, trebuie susținuți ca să nu plece după încheierea perioadei de criză. Ei au nevoie de încredere, că există o unitate în acțiunile lor, dar nu o luptă între personalul medical  și managerii spitalelor. Pentru a opri această avalanșă de nemulțumiri, managerii ar trebui  să aibă grijă de ei și să-i întrebe zilnic ce-i nemulțumește și cum ar putea să-i ajute”, a declarat conferențiarul universitar Rodica Rusu Gramma.

Nu este un secret pentru nimeni că medicii din Republica Moldova tind să plece peste hotare, acolo unde li se oferă un salariu decent, dar și condiții mai bune de muncă. Fie că este vorba de spital, ambulatoriu sau medicină de familie, numeroase localități din Moldova, în special din zona de sud, sunt grav afectate de lipsa cadrelor medicale. În unele cazuri, spitalele lucrează cu aproape jumătate din personalul de care au nevoie. Iată de ce, spune conferențiarul universitar Rodica Rusu Gramma, e nevoie de o abordare sistemică în acest domeniu.

Pe parcursul anului 2018, din sistemul medical din Moldova au plecat 2998 de medici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0