Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Oamenii de știință explică dacă ar putea să devină coronavirusul şi mai periculos

© Министерство обороны РФ / Accesați arhiva multimediaItaly Russia Coronavirus
Italy Russia Coronavirus  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În contextul în care numărul morților din cauza pandemiei este în creștere, un om de știință rus lămureşte, într-un interviu acordat agenţiei de presă RT, dacă acest virus ar putea să devină şi mai periculos în viitor.

BUCUREŞTI, 15 apr. – Sputnik, Doina Crainic. Deși numărul morților din cauza pandemiei este în creștere, un om de știință rus a spus, într-un interviu acordat RT, că virusul nu va prezenta mutații mai periculoase. Totuşi, acesta ar putea deveni sezonier și ar putea să revină în formă moderată în octombrie sau noiembrie.

Встреча Александра Лукашенко с  Игорем Додоном - Sputnik Moldova
Lukașenko promite că în Belarus nu va muri nimeni de COVID-19

Prin urmare, coronavirusul nu va avea mutații mai periculoase, în ciuda evoluției sale constante, a declarat, într-un interviu acordat RT, Kirill Charchov, șeful laboratorului de ecologie virală din cadrul Centrului de Cercetare pentru Medicină de bază și translațională din Rusia.

„Fiecare virus are un genom. Se schimbă constant. Chiar fără influența factorilor externi, mutațiile apar rar, dar în ritm constant. Factorii externi pot afecta viteza și natura mutațiilor”, a explicat specialistul rus.

Totuşi, potrivit expertului, aceste mutații virale nu ar trebui să devină mai periculoase pentru oameni.

„Își reduce virulența în timp, fapt demonstrat în cazul majorităţii virusurilor moderne. În general, o rată mare de mortalitate reprezintă un impas în evoluția virusului”, a adăugat Charchov, citat de Sputnik France

Posibilă boală sezonieră

Oamenii de știință spun că Covid-19 ar putea deveni sezonier și că răspândirea sa la începutul verii ar putea să scadă, după care ar putea să reapară în formă moderată în octombrie sau noiembrie.

„Această variantă este foarte probabilă. Acest virus poate deveni sezonier. Orice infecție respiratorie arată ca un val. Un exemplu este gripa porcină, care a lovit omenirea foarte rapid în 2009 și s-a transformat într-un virus sezonier relativ inofensiv”, a mai spus Charchov.

Numărul actual de morţi și infectări

Până pe 14 aprilie, Covid-19 a ucis deja aproape 120.000 de oameni din întreaga lume, de la apariția sa în decembrie în China, cifră care s-a dublat în puțin peste o săptămână. În total, peste 1.900.000 de cazuri au fost confirmate la nivel mondial.

Statele Unite rămân țara cea mai afectată, cu aproape 24 de mii de decese şi peste 583.000 de cazuri confirmate. Cu un număr total de aproape 80 de mii de morți și peste 900 de mii de cazuri totale de infectare, Europa rămâne continentul cel mai puternic lovit de pandemie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0