Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Masca, ”un dușman de temut” al COVID-19, însă trebuie îmbrăcată corect: Iată cum o facem

© SputnikViorel Prisacari
Viorel Prisacari - Sputnik Moldova
Abonare
Masca ajută în proporție de 70-90 la sută în lupta contra infecției cu noul tip de coronavirus, însă aceasta trebuie îmbrăcată corect.
Masca – un dușman de temut al COVID - 19, însă trebuie îmbrăcată corect. Iată cum o facem

Șeful Catedrei Epidemiologie de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Viorel Prisacari, vine cu precizări importante în contextul unor dispute cu privire la eficiența unor mijloace de protecție în condiții de pandemie. Epidemiologul cu o experiență de peste 50 de ani în domeniu afirmă că masca este ”lucru sfânt”, iar declarațiile precum că masca nu ajută sunt greu de înțeles, întrucât coronavirusul este o infecție respiratorie. Totodată, Viorel Prisacari menționează că este foarte important ce cantitate de viruși pătrunde în organism.

”Deseori văd persoane care nu îmbracă corect masca, fie că e vorba de jurnaliști, cadre medicale sau o vânzătoare în magazin. Coronavirusul se multiplică de la mucoasa nasului, începând din nazofaringe și către căile respiratorii inferioare. De aceea Masca este necesară. Ea protejează. Deci, atunci când îmbrăcăm masca partea mai colorată a acesteia rămâne în afară, iar în partea de sus trebuie să fie un metal, care poate fi ușor adaptat după forma nasului. Este important ca să intre cât mai puțin aer direct”, spune Șeful Catedrei Epidemiologie de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Viorel Prisacari.

Pentru că, explică specialistul, ”dacă în organism a intrat o cantitate mai mică de microbi, faci o formă ușoară de COVID-19, însă dacă este o cantitate mai mare, atunci faci o formă mai gravă”,

Șeful Catedrei Epidemiologie de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Viorel Prisacari, mai spune că dacă autoritățile nu vor munci mult asupra prevenirii răspândirii virusului, atunci cifra îmbolnăvirilor anunțată de ministrul Sănătății, Viorica Dumbăveanu, care a menționat că numărul celor contaminați ar putea ajunge la 30 de mii, este cât se poate de reală. Însă, dacă se va pune accentul pe prevenire, atunci vom fi departe de acest prag.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0