Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Apicultorii îi atenționează pe agricultori să-i anunțe când aplică produsele fitosanitare

© Sputnik / Sergiu PraporșcicPrisacă
Prisacă - Sputnik Moldova
Abonare
Apicultorii din țară fac apel la agricultori să fie responsabili și să-i informeze atunci când vor să trateze culturile agricole cu insecticide și pesticide.

CHIȘINĂU, 15  apr. – Sputnik. În fiecare an, apricultorii din țara noastră stau cu grijă pentru că unii agricultori nu țin cont de lege și stropesc culturile agricole cu insecticide și pesticide care omoară albinile. Președintele Asociației Naționale a Apicultorilor, Ion Maxim, a declarat pentru Sputnik Moldova că deși apicultorii vor să colaboreze cu agricultorii și de fiecare dată îi roagă să-i informeze când fac lucrări în câmp cu produse fitosanitare, totuși, unii nu țin cont și lucrează după bunul lor plac.

"Noi mereu îi îndemnăm pe agricultorii din țară să ne informeze când fac lucrările în câmp cu produse fitosanitare ca să reușim să luăm măsuri, iar albinele să nu aibă de suferit. Și, în acest an, venim cu acceași rugăminte fiindcă pierderile pot fi destul de mari, iar noi nu ne dorim să umblăm prin instanțele de judecată să ne căutăm dreptatea", a spus Ion Maxim. 

Vitalie Jereghi - Sputnik Moldova
Efectele miraculoase ale mierii de albine pentru tratarea afecțiunilor

Reprezentanții Ministerului Agriculturii susțin că fermierii trebuie să acționeze conform legii, dacă nu vor să fie amendați. Inițial, producătorii agricoli sunt obligaţi să anunțe apicultorii care au stupi în zonă cu cel puţin şapte zile înainte de a începe tratarea culturilor agricole.

"Agricultorii trebuie să indice concret data și ora când încep lucrările și când vor termina. La fel, trebuie să fie menționată metoda tratării, denumirea preparatului, concentrația acestuia, dar și gradul de nocivitate. Toate detaliile anunțate trebuie în tocmai respectate. În același timp, primarii sunt obligați să afișeze la timp, în locuri publice, anunţul despre efectuarea tratării terenurilor şi să înştiinţeze și direct apicultorii despre aceasta. Aleșii locali îi pot suna, scrie sau îi pot chema la primărie ca să-i informeze pe apicultori'', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Agriculturii, Ecaterina Grigorean. 

Utilizarea produselor chimice la protecția culturilor agricole și celor silvice fără avertizarea deținătorilor de albine se sancționează cu amendă de o mie de lei în cazul persoanelor fizice și 1500 de lei cele juridice. Totodată, dacă agricultorii au tratat culturile fără să informeze, iar acest lucru a dus la moartea albinelor, aceștia vor restitui integral valoarea pagubelor şi venitul ratat care putea fi obţinut într-un sezon apicol.

Președintele Asociației Naționale a Apicultorilor, Ion Maxim, a menționat că, anul trecut, cele mai mari pagube din cauza produselor fitosanitare le-au avut 20 de apicultori din Regiunea Autonomă Găgăuzia. Aceștia au înregistrat pierderi de aproximativ 3 milioane de lei, după ce albinele ar fi murit din cauza pesticielor și insecticidelor cu care au fost stropite câmpurile de rapiță. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0