CHIȘINĂU, 14 apr - Sputnik. Adresându-se națiunii pe 13 aprilie, șeful statului francez a extins măsurile de izolare în vigoare în Franța, începând cu 17 martie până luni, 11 mai.
Subliniind că speranța a renăscut și că epidemia de coronavirus începe să încetinească, el a remarcat totuși că spitalele au rămas sub presiune în Grand Est și în Île-de-France, astfel încât măsurile luate deja trebuie să rămână în vigoare.
Cu toate acestea, Emmanuel Macron a lămurit că ridicarea fixată la această dată va fi posibilă "doar dacă vom continua să fim civici, responsabili, să respectăm regulile și dacă răspândirea virusului va continua să încetinească".
Normele în vigoare și care și-au arătat deja eficacitatea nu vor fi nici înăsprite, nici diminuate în cele patru săptămâni până la 11 mai, a explicat șeful statului francez. El s-a adresat aleșilor locali, cărora le-a cerut să nu adauge interdicții în timpul zilei.
„Începutul unei noi etape”
11 mai va marca începutul unei noi faze, a spus Macron, care va fi treptată. Cu toate acestea, regulile pot fi adaptate în funcție de rezultate.
Președintele Franței a promis, începând cu 11 mai, redeschiderea treptată a unităților de învățământ, cu toate acestea, restaurantele, hotelurile și cafenelele vor rămâne închise. În ceea ce privește evenimentele și festivalurile majore, care prezic prezența unui public numeros, potrivit aprecierilor sale, acestea nu vor putea să se redeschidă până la jumătatea lunii iulie.
11 mai va permite mai multor oameni să se întoarcă la muncă și să repornească industria, comerțul și serviciile din țară.
Cu toate acestea, va trebui elaborată o serie de reguli pentru a asigura protecția angajaților.
În ceea ce privește oamenii cei mai supuși riscului, cei bătrâni și care suferă de boli, președintele i-a rugat să rămână izolați chiar și dincolo de această dată, explicând ca o necesitate.
Guvernul va spori ajutoarele
"Măsurile privind șomajul parțial pentru angajați și finanțarea pentru companii vor fi extinse și consolidate", a promis președintele francez, menționând că acestea deja protejează opt milioane de angajați și multe companii.
Pentru artizani, comercianți, profesii liberale și antreprenori, fondul de solidaritate a oferit un prim răspuns, a remarcat Macron înainte de a adăuga că a înțeles supărarea reprezentanților acestor sectoare având în vedere acuzațiile care au continuat.
În consecință, guvernul a fost îndrumat, a spus președintele, să sporească considerabil ajutorul și să îl simplifice.
„Și asigurările trebuie să vină în întâmpinarea acestei mobilizări economice”, a spus el.
Un plan specific va fi implementat pentru sectoare precum turismul, hotelurile și cultura, care vor fi afectate dur.
"Anulările de taxe și ajutoarele specifice vor fi instituite".
În ceea ce privește familii cu copii ce au venituri modeste, Emmanuel Macron a spus că a cerut guvernului să le plătească „fără întârziere” asistență excepțională pentru a le ajuta să-și satisfacă nevoile de bază.
Cei mai vulnerabili elevi vor fi ajutați și ei.
De miercuri, „Consiliul Miniștrilor va decide cu privire la noile mijloace financiare, iar guvernul va oferi toate răspunsurile necesare ori de câte ori este necesar”.
Redeschiderea frontierelor
Până la o notificare suplimentară, granițele cu țările non-europene vor rămâne închise, a menționat președintele.
În ceea ce privește etape de după 11 mai, guvernul va prezenta în termen de 15 zile un plan pentru această perioadă și detaliile organizării cotidianului.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova