Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ministerul de Externe spune cum a ajuns în țară autocarul cu moldoveni din Polonia

© Sputnik / Miroslav RotariМинистерство иностранных дел и европейской интерграции Республики Молдова
Министерство иностранных дел и европейской интерграции Республики Молдова  - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a răspuns la solicitarea Sputnik Moldova de a oferi detalii despre autocarul cu moldoveni care a ajuns vineri seară în țară din Polonia.

CHIȘINĂU, 14 apr – Sputnik. Autocarul plin cu moldoveni, dintre care zece au mers în picioare din Polonia până în Republica Moldova, a putut să ajungă acasă doar după ce Ministerul de Externe de la noi a făcut toate demersurile necesare pentru ca mijlocul de transport să poată trece granițele. Informația a fost confirmată de serviciul de presă al ministerului, la solicitarea Sputnik Moldova de a oferi detalii despre autorizarea acestei curse.

Un autocar cu moldoveni care se intorc din Polonia în Moldova - Sputnik Moldova
Societate
Moldovenii, gata de orice ca să ajungă acasă: Din Polonia în Moldova, în picioare – Video

„Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă depune toate eforturile pentru a facilita repatrierea cetățenilor moldoveni aflați în Polonia, în condițiile pandemiei de COVID-19. În acest scop, Ambasada Republici Moldova din Varșovia a efectuat demersuri oficiale la adresa autorităților poloneze, iar Ambasada Republici Moldova de la Kiev a făcut demersuri la adresa autorităților ucrainene, solicitând tranzitarea, cu titlu excepțional, a teritoriului acestor state de către cetățenii moldoveni, pe traseul Polonia-Ucraina-Republica Moldova”, precizează serviciul de presă al MAEIE.

Cu referire la cei zece pasageri care au parcurs distanța dintre Polonia și Republica Moldova în picioare, MAEIE spune că aspectele logistice ale deplasării sunt în responsabilitatea transportatorilor sau călătorilor.

Moldovenii repatriați din Polonia au avut o călătorie lungă. Mai ales că au fot nevoiți să stea 12 ore în vamă, la intrarea pe teritoriul Ucrainei.

Пилотажная группа из Латвии Baltic Bees разрисовала кишиневское небо. - Sputnik Moldova
Societate
Numărul moldovenilor care s-au repatriat grație MAEIE în condițiile pandemiei COVID-19

„Date fiind condițiile prezente, când granița ucraineană este închisă pentru cetățenii străini, toate procedurile durează. Trecerea autocarului a fost posibilă doar după ce toate demersurile ambasadelor noastre în cele două state au fost acceptate de partea ucraineană”, au mai precizat cei de la Externe.

Potrivit MAEIE, coridoarele de tranzit pentru repatrierea cetățenilor sunt deschise doar în anumite zile, la solicitarea oficială a Ambasadelor.

Până la data de 9 aprilie 2020 au fost repatriați peste 8000 de cetățeni moldoveni din mai multe țări. Urmare a măsurilor restrictive de călătorie impuse de alte state în vederea combaterii răspândirii COVID19, reprezentanțele diplomatice ale Republicii Moldova au efectuat 94 de misiuni de repatriere - 29 pe cale aeriană și 65 pe cale terestră. În urma acestora au fost repatriați 8061 cetățeni ai Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0