Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Câți medici infectați cu noul coronavirus sunt în Republica Moldova

© REUTERS / Benoit TessierCoronavirus
Coronavirus - Sputnik Moldova
Abonare
Despre numărul de infectări în rândul persoanelor care activează în instituțiile medicale a vorbit în această dimineață directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună.

CHIȘINĂU, 11 apr – Sputnik. Din numătul total al persoanelor care activează în instituțiile medicale și au fost testate pozitiv la COVID-19 doar o parte sunt medici.

Врач в палате перепрофилированного корпуса центра им М.И. Сеченова для лечения пациентов с коронавирусом.  - Sputnik Moldova
Societate
Coronavirus în Moldova: Informațiile dimineții

Aici se include și personalul auxiliar, personalul tehnic, personalul care activează în instituții medicale, dar nu are studii medicale. Informația a fost prezentată de șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, după ședința Punctului Național Focal.

Totodată, Furtună spune că din numărul de 390 de cazuri de infectare a personalului medical, doar în cazul a 29 de persoane a fost stabilită legătura cauză-efect. 

„Această cifră nu este un moft al cuiva, nu este o dorință a cuiva și nu este ceva favorizat. Doar la acești 29 de oameni a fost stabilită legătura cauză-efect. Adică au stat față în față cu pacientul și de aici s-a luat infecția”, a precizat Furtună.

Румыния контрольно пропускной пункт - Sputnik Moldova
Societate
Cum sunt verificate persoanele care intră în Republica Moldova – Video

Șeful ANSP spune că această cifră a rezultat din ancheta epidemiologică, care are la bază evaluarea riscului și a fost realizată de o comisie din specialiști și experți ai ANSP, împreună cu șefii instituțiilor medicale din teritoriu.

„Vă aduc un exemplu. Personalul de la Bălcena, acordând asistență medicală persoanei infectate și neștiind statutul ei, a contractat virusul. Vorbim de un caz clasic de asociere de prestare a serviciilor medicale cu contractarea virusului. Persoanele de la centrul de sănătate Carahasani s-au infectat nu de la oferirea asistenței primare, contractarea virusului s-a făcut comunitar. Același lucru s-a întâmplat în Spitalul de Psihiatrie din Chișinău”, a explicat Nicolae Furtună.

Directorul Agenției spune că cele 29 de persoane sunt incluse în lista pentru luna martie, iar pentru următoarea lună va fi realizată o altă listă, cu alte persoane care au contractat virusul la etapa de acordare a asistenței medicale de orice tip.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0