Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert economic: Guvernul poate să ajute doar șomerii în perioada stării de urgență

© Sputnik / OsmatescoВячеслав Ионицэ
Вячеслав Ионицэ - Sputnik Moldova
Abonare
Oferirea ajutoarelor sociale este tot ce poate face Guvernul pentru a ajuta persoanele aflate în situații dificile să supraviețuiască în perioada stării de urgență. Declarația a fost făcută de expertul economic Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”.
Expert economic: Guvernul poate să ajute doar șomerii, în perioada stării de urgență

Guvernul nu va putea ajuta businessul mic și mijlociu, după ce Curtea Constituțională a suspendat Legea privind măsurile instituite în perioada de urgenţă, ca urmare a pandemiei COVID-19. Dar chiar dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat, autoritățile nu ar fi reușit să-și îndeplinească promisiunea față de mediul de afaceri, din cauza insuficienței surselor financiare, consideră expertul economic Veaceslav Ioniță.

”Nu este clar, câți suferă, cât de profund suferă, cine sunt primii care trebuie ajutați. Guvernul a promis facilități, fără să dețină informații complete, ca urmare risca să obțină o factură greu de achitat. De exemplu, ne-am angajat să oferim tuturor apartamente și acum numai în Chișinău avem peste 100 de mii de familii eligibile, dar nu primesc apartamente. Care e sensul să promiți, dacă nu poți face?”, a explicat Veaceslav Ioniță.

În condițiile economice dificile, singura măsură pe care o poate implementa Guvernul pentru a ajuta oamenii rămași fără surse de venit să supraviețuiască este acordarea ajutoarelor sociale, estimează Veaceslav Ioniță.  

”Unica masură fezabilă este susținerea șomerilor. Aici există o politică clară. Oficiul Forței de Muncă are specialiști bine pregătiți, care știu câți șomeri avem și cu cât va crește numărul acestora. De exemplu, în criza precedentă numărul de șomeri s-a dublat, acum cred că se poate tripla. Cred că specialiștii din domeniu i-au oferit Guvernului informația necesară și i-a pus pe masă factura – 50 de milioane de lei. Suma e clară, mecanismul e clar, dar cu ceilalți este mai greu”, a explicat Veaceslav Ioniță.

În pofida suspendării legii cu privire la măsurile de susținere a cetățenilor în perioada stării de urgență de către Curtea Constituțională, Comisia pentru Situații Excepționale a decis, vineri,  acordarea  ajutorului de șomaj în valoare de 2 775 de lei persoanelor aflate în situații dificile, inclusiv moldovenilor reveniți de peste hotare, majorarea venitului minim garantat de la 1 107 la 1 300 de lei, majorarea indemnizațiilor pentru copii de la 553 de lei la 975 de lei. Măsurile vor fi aplicate în perioada stării de urgență.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0